OTIR

    Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2020-07-22 17:58:56  
Berger Házak Zrt.
- főtémakör: 1. Építészeti tervezés, építészet-elmélet
- altémakör: 1.1 A tervezési program szerepe, előkészítése
Postai címe: 4090 Polgár, Ipari Park
Telefonszám(ok): 30/157-0970
Fax:
E-mail (elsődleges): zoltan.vekony@bergerhazak.hu
E-mail (másodlagos): jozsef.aranyos@bergerhazak.hu
Weboldal: www.bergerhazak.hu
 

elméleti + üzemlátogatás

4 óra

Berger Házak


1. előadás: Cégbemutatás:

A BERGER Házak Zrt. 2018-ban alakult. A Berger Házak elődje és csoportunk tagja a Beregszászi Gerendaházak, mely 2006 óta nyugat-európai színvonalú, népszerű gerendaházaival alapozta meg hírnevét az építőipari piacon. Cégünk a nagypaneles készházgyártási technológiát alkalmazza: szerkezeti elemeink, a falak, a födémek és a tetőelemek teljes magasságban és hosszban készülnek el a Polgáron található gyártóüzemünkben. A szerelésre nagymértékben előkészített, hőszigeteléssel, beszerelt nyílászárókkal ellátott, villanyszerelésre, gépészeti munkákra alkalmas kész elemeket a helyszínre szállítjuk, majd ott szereljük össze gyorsan, tisztán, hatékonyan a megfelelően elkészített alaptestre. A precíziós tervezés és a folyamatos gyártósori ellenőrzés miatt házaink kivitelezési időtartama, beleértve a helyszíni szerelési munkát is, rendkívüli módon lerövidül. Technológiánk alapja a világ legnagyobb készházüzemgyártója, a Weinmann számítógép-vezérlésű rendszere: a CNC-megmunkáló központ, a szerkezetépítő asztalok, az elemgyártó multihíd, a készelemraktár is tőlük származik, egy szerelősorba állítva. Ezzel a szerelősorral Kelet-Közép-Európa egyedülálló üzeme vagyunk mind minőségben, mind termelési kapacitásban.

Készházakról általában:
Mit jelent az, hogy készház?
Gyárban ipari körülmények között, időjárástól függetlenül, teljes magasságban-hosszban készült falak, födémek és tetőszerkezetek, amiket egy speciális járművel a helyszínre kiszállítanak, és egy előre elkészített alapon legalább félkész kivitelig összeszerelnek. Mindez nem határozza meg az anyagot. A készházak készülhetnek: fa, fém váz, vagy beton alapanyagból is. Európában általánosítható, hogy a készház kategória favázas épületet jelöl.
Észak-Európában – főként a Skandináv országokban, szinte ismeretlen a tégla családi ház, ott 90% körül van a favázas építkezés. Ausztriában és Németországban a családi házak 20-35%-a készház. Magyarországon ez az arány jelenleg egyre növekszik már több, mint 14%.
Bárhol építhető, ahová el lehet szállítani és a darus anyagmozgatásra van lehetőség. A méretkorlátok is elsősorban szállítási, statikai, tűzvédelmi előírásbeli okok lehetnek. Bécsben megépült egy 24 emeletes, Tokióban tervezés alatt van egy 70 emeletes készház. Az átlag a maximum 5 emeletes és 100 lakásos társasház, de ott is betonvázas a tartószerkezet, és a kitöltő falazat a szendvics, vagy tömörfa szerkezet. Magyarországon a családi ház az általános, de van 6-8 lakásos társasház, sorház, iroda, önkormányzati épület is, és van 1000 nm felületű kétszintes rendelő is, amely készház technológiával épült.

Készházak, előnyök – hátrányok:
Technológiánk előnyei
• Időjárástól független építési technológia
• Tiszta, pontos, szerelő jellegű építést tesz lehetővé
• Minimális építési hulladék keletkezik
• Rendkívül gyorsan, napok alatt elkészül épület
• Fenntartható építőanyagokból dolgozunk
• Számítógép-vezérlésű gépeken történik a gyártás
• Mindenre kiterjedő szoftveres előkészítést és gyártmánytervezést végzünk
Referencia ház szereléséről videó megtekintése (3 nap 5 percben)


2. Előadás: BERGER rendszer:

- felhasznált anyagok: - szerkezeti anyagok (KVH, BSH, Duo gerenda) - CLT
- szigetelések ( cellulóz, Steico, ásványgyapot, polisztirol)
- lapanyagok (gipszrost, gipszkarton, osb)
- Fóliák, rögzítőelemek ( Rothoblaas )
Szerkezeti anyagok:
KVH: Konstruktionsvollholz (konstrukciós fa)
A KVH olyan szerkezeti faanyag, amelyet a hagyományos építőfák, építőgerendák kiváltására hozták létre, és úgy fejlesztettek ki, hogy minél szélesebb körben lehessen felhasználni, mint alapanyagot. Rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező anyag. Alacsony (12-18%) nedves-ségtartalmú ezért minimális a beépítés utáni deformációra és repedésre való hajlam, méret-tartó, nem támadják meg a gombák. Az ékcsapolással kialakított ragasztásos-hossztoldásos technológiának köszönhetően jóval hosszabb elemek kialakíthatóak, mint a hagyományos egy darabból álló gerendáknál, és ráadásúl az egyes részek erőzártan kapcsolódnak egy-máshoz. Nem igényel további megmunkálást, mivel felülete négy oldalon gyalult.
Alkalmazási területek: tetőszerkezetek, könnyűszerkezetes épületek, verandák, előtetők, épületasztalos ipari területek.
BSH: A BSH egy olyan építőanyag, amely mindenhol használható, ahol számít a teherbírás, a forma stabilitása és ráadásul még az esztétikus megjelenés is fontos.
Csekély súly és kis keresztmetszetek mellett nagy fesztávok (akár 100m is) elérhetők vele.
A lucfenyő réteg-ragasztott tartó kizárólag minőségi lamellákból készül és DIN 1052:2008 szabvány GL24 és GL 28 szilárdsági osztályai szerint osztályozzák.
Nincs súlyveszteség, mivel a lamellákat max. 12% nedvességtartalommal használják fel.
Stabil formája a többrétegű szerkezetnek, ill. a 40 mm-es szabványos lamella vastagságnak köszönhető.
A ragasztás engedélyezett, ökológiailag is környezetbarát és időjárásálló melamin gyantával történik (áttetsző enyvfúga). A réteg-ragasztott tartó felülete mérettartóra gyalult és éltört (fózolt). A fa rendkívül alacsony nedvességtartalmának köszönhetően általában mellőzhető a vegyszeres favédelem, és a repedésképződés szinte kizárt. Nem csak esztétikus a megjelenése, de kedvezően befolyásolja a helység klímáját is, továbbá tűzvédelmi szempontból is kedvező az alkalmazása. Akár különleges (pl. íves, hullámos) szerkezeti elemek is kialakíthatóak, ami egyedülállóvá teszi a BSH-t az építészet területén.
Felépítése: szárított fából készült több rétegű gerenda, amely hosszanti irányban is toldva van.
Alkalmazása: Szinte bármilyen célra használható, legyen az sportcsarnok, ipari létesítmény, kongresszusi terem, iskola, uszoda vagy lakóház.
STEICO fagyapot: A természetes fa alapú hőszigetelés, mint egy jó funkcionális ruházat viselkedik a házunknál. A magas páratartalom (pl. főzésnél vagy zuhanyzásnál) a farost hőszigetelések természetes páraszabályozó képességének és úgynevezett nyitott diffúziójú felépítésének köszönhetően nem reked a szerkezetben hanem szabadon távozhat. Ugyanakkor a STEICO hidrofób farost hőszigetelő táblák hatékony védelmet biztosítanak az időjárási hatásoktól.
A párazáró fóliák túlzott használatával gyakran az épületünket egy műanyag zacskóba csomagoljuk, mely nem képes a keletkezett pára elvezetésére. Épületbiológiai és épületfizikai szempontból a nyílt diffúziójú szerkezetek az ajánlottak, melyek védik a szerkezetet az építési károktól és nagyban hozzájárulnak az Egészséges lakóklíma kialakításához
A farost hőszigetelések egyaránt biztosítanak kiváló védelmet a téli hidegben és a nyári hőség ellen is. Alkalmazásukkal jelentősen csökkenthető otthonunk energiafelhasználása. A gyártás során semmilyen egészségünkre vagy környezetünkre ártalmas mesterséges adalék nem kerül hozzáadásra, így a STEICO hőszigeteléseknek nincsenek káros kipárolgásai, allergiásoknak is ajánlottak.

Berger Házak tervezése:
- Hogyan lesz az építész tervekből gyártmányterv: Gyártmányterv bemutatása. Méretezési korlátok. Típus méretek ismertetése – mire figyeljünk a tervezéskor. Falpanel és födémpanel méretezési szabályok és korlátok. (ppt diasor – tervezési példával szemléltetés)
- Berger Házak energetikája: „Hogyan lesz közel nulla?” – szerkezeti elem típusok, hőátbocsátási tényezők. (felépített modelleken szemléltetés)
- Szélzárás, szerkezeteken belüli pára útja.: Megfelelő szélzárás a ház „lelke” – megoldások, szerkezeti kialakítások, felhasznált anyagok (ppt. Rothoblaas – megoldások, ragasztási technikák) – szerkezeti elemek illesztése, rögzítése. Kiszellőztetett homlokzat kialakítása.


3. Előadás:

Berger csomóponti rajzok és rétegrendek ismertetése:
- Falpanel csatlakozása az alaphoz (homlokzati, belső teherhordó- válaszfal csomópontok, talajon fekvő rétegrend)
- Sarok csatlakozások (falszerkezetek csatlakozás, sorolása)
- Közbenső födém kialakítása (homlokzati, belső teherhordó- válaszfal csomópontok)
- Áthidalások kialakítás, nyílászárók csp. kialakítása ( homlokzati – redőnytokos, normál, belső főfal és válaszfalak esetében)
- Zárófödém (padlásfödém és lapostető )
- magastető (tetőtérbeépítés nélkül és tetőtérbeépítéssel)


- Padlórétegrend (lemezalap és sávalap esetén)
- Típus falszerkezetek (homlokzati és belső falak) – hőátbocsátási, hanggátlási és tűzgátlási értékekkel
- Födémszerkezetek rétegrendjei - hőátbocsátási, hanggátlási és tűzgátlási értékekkel
- Tetőrétegrendek


4. Üzemlátogatás:

- felhasznált alapanyagok megtekintése
- Weinmann gyártósor ismertetése, (technológiai folyamatok – szabászgép, tűzőgépsor, integrált szigetelés befújás, nyílászáró beépítés…)
- a kész panelek megtekintése
Kérdések – válaszok.

------------------

3 óra elméleti anyag + 1 óra üzemlátogatás. A 45 perces órák között 10 perces kávészünet. Üzemlátogatás előtt szendvicsebéd.
Az előadások anyaga ppt-n kerülnek bemutatásra. A csomóponti rajzok és rétegrendi kialakítások szemléltetése a diasorokon kívül mintafelületek, szerkezeti metszet modelleken is szemléltetésre kerülnek. Az üzemlátogatás keretében a gyártástechnológia kerül bemutatásra az alapanyagoktól az elkészült falpanelekig.

1 pont

Molnár Péter tagsz.: 13-1549
Munkácsi Márta gyártmánytervező

Dátum Leírás Hely
2020-09-04 HBMÉK üzemlátogatás 4090 Polgár, Ipari Park

 Időszak kezdő dátuma: 2020-08-03

 Időszak záró dátuma: 2020-12-31
20 fő/alkalom

Vékony Zoltán 30/157-0970, zoltan.vekony@bergerhazak.hu

zoltan.vekony@bergerhazak.hu


Díjmentes

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2022 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.93 | Készítette : Simon Nándor Simonszoft