Magyarország szép 9.0 - Víz, idő, környezet itthon és külföldön

Pályázat rövid címe: Magyarország szép 9.0 - Víz, idő, környezet itthon és külföldön
Bírálati sorszám: 2024/167
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1,5
Pályázat témaköre: Építészeti tervezési ismeretek
Pályázat jellege: online távoktatás felvételről
Időtartam: 6 óra
Létszám: 100-300
Pályázó megnevezése: Build-Communication Kft.
Pályázó címe / elérhetőségei:
Szabadság út 117.
Telefonszám: +36-23-611028
E-mail: iroda@buildmarketing.hu
Weboldal: http://www.buildrendezvenyek.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Szelei Annamária
E-mail: iroda@buildmarketing.hu
Regisztrációs link: https://buildrendezvenyek.hu/webinarium
Pályázat részletes tartalma:

Magyarország szép 9.0 - Víz, idő, környezet itthon és külföldön

A 2021-ben útjára indított Magyarország szép címet viselő konferenciasorozatunk 2024. évi állomása, amely a Budapesti Építész Kamara hivatalos továbbképzése volt a Construmán. 

A sorozat fő fókusza eddig olyan itthoni épületek (elsősorban közintézmények, kulturális intézmények, épületek) voltak, amelyek meghatározzák a környezetüket, és a történelmi, illetve az építészeti kultúránkra is nagy hatást gyakorolnak. 2023-ban azonban a hazai, független pályázat, az Év háza elmúlt időszakát felölve, a nyertes családi házak és középületek tervezési folyamatát helyezte fókuszba a konferencia.

A sorozat kilencedik állomása rendhagyó módon ismét a víz, az idő és a környezet kapcsolatát állítja a fókuszba, most azonban családi házas léptékben, a hazai vízparti építkezést, az egyes tájegységeknél a környezetbe illeszkedését vizsgáljuk. Ehhez ismét neves magyar építész szakemberek segítségét kértük, akik az Év háza pályázat díjazottjai voltak. A programban kakukktojás az új építészeti törvény áttekintése, szakmagyakorlók számára történő rövid értékelése!

Sőt egy-egy előadás erejéig külföldre is kitekintünk és Dánia, illetve Japán építészetét is megvizsgáljuk.

Köszöntőt mond Eltér István, a Budapest Építész Kamara elnöke.

A tematikáról:

A környezettudatosság az évek haladtával az élet minden területén egyre nagyobb hangsúlyt kap. Legyen szó az energiafelhasználásról, megújuló energiaforrások használatáról, hőszigetelésről, nyári hővédelemről vagy éppen a vízhasználatról, felelős tervezőként ezen elvek szerint kell tervezni. Nem mehetünk el az időtállóság kérdése, valamint az időtállóság és környezettudatos tervezés összhangja mellett sem. A víz és a fenntarthatóság fontosságát fókuszba helyező konferencia első két állomásán az elmúlt évek, a szakma által kiemelt figyelemmel kísért emblematikus hazai középület-felújításainak eredményeit, valamint érdekes és értékes új épületeket szemléztük, illetve áttekintést kaphattunk a parametrikus építészetről is, amely az igazi természeti-zöld építészet lehetősége lehet. Neves alkotóik segítségével sorra vettünk magyarországi hazai szállodákat, uszodákat, közösségi épületeket. A 2023-ban pedig külföldre is kitekintettünk. A résztvevők megismerhették az újkor hajnalán kiírt tervpályázatokat, a wellness szállodák evolúcióját, erdélyi gyógyszállodát, illetve Portugália vízparti építészetéről is átfogó képet kaphattak.

Program:

Köszöntőt mond Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke (15 perc)

Bevezető előadás: az új építészeti törvény áttekintése, a legfontosabb tudnivalói szakmagyakorlók számára - Tóth Balázs, okleveles építészmérnök (30 perc)

Családi házak innovatív fémburkolatai – Bennünk van az .X - Forró Sándor, építész szaktanácsadó, projektmenedzser (PREFA) (20 perc)

Családi ház, Balatonalmádi (Év háza különdíj 2023) - Pethő László, okleveles építészmérnök (Geon Építészstúdió) (30 perc)

Árnyékolástechnikai megoldások a szabadban a klasszikustól az egyediig - Gosztonyi Miklós, okleveles építészmérnök (Krüllung Árnyékolástechnika Kft.) (20 perc)

Dániai kortárs építészet - útibeszámoló – Tornóczky Mónika, okleveles építészmérnök (30 perc)

Nyaraló lábakon, Balatonakarattya - Bulcsu Tamás, Fortvinger Éva, okleveles építészmérnökök (Munkacsoport.net) (30 perc)

EJOT CROSSFIX – .. miből, hova és mennyit!? A háttérszerkezet tervezési buktatói - Hovanecz Gergely, termékreferens (Ejot Hungaria) (20 perc)

Ház a kőtömbön - Dereszla Bisztró, Bodrogkeresztúr (Év háza 2023 - szakmai különdíj) (30 perc) - Baló Dániel László, okleveles építészmérnök - Murum Stúdió

Leier építési rendszerek: beton és kerámia – Bármiből lehet energiatakarékos családi ház – Hives Zsolt, építész szaktanácsadó (LEIER) (20 perc)

Japán: ami szembejött – Kaszás István, okleveles építészmérnök, vezető tervező (40 perc)

Badacsonyörs nyaraló – Év háza fődíjat nyert épület 2023-ban - iBenczúr László, Pro Architectura-díjas építész, vezető tervező és Weichinger Miklós, okleveles építészmérnök, vezető belsőépítész tervező (Benczúr Weichinger Studio) (30 perc)

Üvegválasztás régi és új épületekhez, találjuk meg az igazit! - Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, építész tanácsadó (Guardian Glass) (20 perc)

Előadók:

Benczúr László, Pro Architectura-díjas építész, vezető tervező (Benczúr Weichinger Studio) (felkérés alatt)

Baló Dániel László, okleveles építészmérnök - Murum studio (felkérés alatt)

Bulcsu Tamás, Fortvinger Évan DLA, okleveles építészmérnökök (Munkacsoport.net)

Kaszás István, okleveles építészmérnök, vezető tervező

Pethő László, okleveles építészmérnök (Geon Építészstúdió) (felkérés alatt)

Tornóczky Mónika, okleveles építészmérnök

Tóth Balázs, okleveles építészmérnök

Forró Sándor, építész szaktanácsadó, projektmenedzser

Gosztonyi Miklós, okleveles építészmérnök

Hives Zsolt, építész szaktanácsadó

Hovanecz Gergely, termékreferens

Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, építész tanácsadó (Guardian Glass)


Részvétel feltétele / célcsoport: 12 kérdésből álló ellenőrző teszt helyes kitöltése
Díjmentes / Kedvezményes: Önköltséges

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: 5000 Ft
Kapcsolódó korábbi pályázat bírálati sorszáma: 2023/339 (MÉK 2 pont)
Megjegyzés, tájékoztatás: