Akusztikai Szakmai Nap 2024

Pályázat rövid címe: Akusztikai Szakmai Nap 2024
Bírálati sorszám: 2024/235
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1,5
Pályázat témaköre: Műszaki ismeretek
Akusztika
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 9:00-15:30
Létszám: max. 200 fő
Pályázó megnevezése: Optikai-Akusztikai és Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület
Pályázó címe / elérhetőségei:
Bartók Béla út 15/a.
Telefonszám: +3617834781
E-mail: alabardos.zsuzsanna@aratokft.hu
Weboldal: http://http://www.opakfi.hu/szakosztalyok/akuszika
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Alabárdos Zsuzsanna
E-mail: alabardos.zsuzsanna@gmail.com
Regisztrációs link: https://akszaknap.opakfi.hu/
Pályázat részletes tartalma:

Az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület (OPAKFI) a hagyományt őrizve akusztikai szakmai napot tart. A rendezvényre 2024. május 31-én 9 órától kerül sor a zuglói Szent István Király Zeneházban. (1145. Budapest, Columbus utca 11.)

Az egész napos program keretében szakmai előadásokat tekinthetnek meg látogatóink, melyek fő témája ebben az évben a könnyűszerkezetes épületek, épületszerkezetek. Az előadások a könnyűszerkezetes, azon belül kiemelten a CLT paneles építés építészeti, épületszerkezeti és akusztikai tervezésének kérdéseire, e feladatok összehangolására világítanak rá. A szakmai konferencia mellett akusztikai építőanyagok és burkolatok szakkiállítása is zajlik, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az épület- és teremakusztikában alkalmazott gyakorlati megoldásokkal.Pályázathoz csatolt dokumentum: akusztikai_szakmai_nap_2024_program.pdf (letöltés / megtekintés)
Előadók:

Gondolatok a fenntartható városi építészet körül - Sándor Gergely, Viador Atrium GROUP 

Miért CLT? Milyen egyéb építőanyagok vannak? Mi az építészet jövője? Ökológiai lábnyom csökkentése, fenntartható építészet. Milyen buktatók és nehézségek vannak?

CLT építészek és mérnökök között - mi a CLT? - Murka István építész, CLT Innowood Hungary Kft.

CLT technológia, anyagok és gyártási folyamatok. Előregyártott ragasztott tömörfa szerkezetek. Mit készítenek CLT- ből? Hogyan használjuk a CLT-t? Előnyök és kihívások.

Mitől nehéz a könnyű? 1. Avagy: a könnyűszerkezetes épületek építészeti – épületszerkezeti problémái - Páricsy Zoltán, BME Épületszerkezettani Tanszék

Könnyűszerkezetes épületek előnyei, hátrányai. Tervezési, építési szempontok. Épületszerkezeti és épületfizikai kérdések, feladatok. Mai kihívások, lehetőségek.

Mitől nehéz a könnyű? 2. Avagy: a könnyűszerkezetes épületek akusztikai kérdései - Mesterházy Beáta, BME Épületszerkezettani Tanszék

Épületakusztikai tervezés feladatai, könnyű vs. nehéz szerkezetek hangszigetelési jellemzői, csomópontok hatása a kerülőutas hangterjedésre, tipikus könnyű épületszerkezetek (szerelt falak, tetőszerkezetek, szendvics-panel, CLT).

CLT a tervezőasztalon és a gyakorlatban - Murka István építész, Innowood Kft.

Tervezési folyamatok: jellemző paraméterek, teljesítmények, követelmények – műszaki megoldások, technológiai tervezés, rétegrendek, csomópontok

Építés és kivitelezés folyamatok: Hogyan épül? Mérnöki támogatás, Digitális eszközök

Hazai példák, nemzetközi példák

Léghanggátlási, lépéshangszigetelési és kerülőutas hangterjedési vizsgálatok és eredmények CLT szerkezeteken - Horváth Zoltán, CDM Stravitech Kft.

A vizsgálatok és az eredmények bemutatása. Főbb tendenciák és tanulságok a CLT szerkezetek épületakusztikáját illetően.Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes a regisztrációt követően

Kapcsolódó korábbi pályázat bírálati sorszáma: 2023/83, 2022/100, 2019/149, 201
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2024-05-31, Szent István Zeneház 1145. Budapest, Columbus u. 11.