OTIR

    Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2020-04-16 15:30:17  
Heves Megyei Építész Kamara
- főtémakör: 2. Az építészet stratégiájának prioritásai
- altémakör: 2.1 Hosszú távú gondolkodás, fenntartható környezet •••
Postai címe: 3300 Eger, Céhmesterek udvara 5.
Telefonszám(ok): 36/518-238
Fax: 36/518-238
E-mail (elsődleges): titkarsag@hmmk.t-online.hu
E-mail (másodlagos):
Weboldal: http://www.hmkamara.hu
 

Szakmai előadások

6 óra

Zöld forradalom az építésben – kezünkben a jövő!”
Építészet ökoszisztéma szemléletben

A természetes, természetes eredetű és környezetet nem terhelő, egészséget nem károsító, az építés helyszínén újrahasznosítható építőanyagok használata, a zöld szemléletű építéskultúra megismerése és népszerűsítse céljából a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Heves Megyei Építész Kamara és a Környezettudatos Építők Szervezete az Építészet ökoszisztéma szemléletben címmel, konferenciát szervez.
Előadóink a Környezettudatos Építők Szervezetének (KÖRÉPÍTŐK) tagjai, akik a öko-építés hazai terjesztése, és tanítása érdekében léptek szövetségre.

Részletes program:
Regisztráció: 8:30 – 9:10

Zalatnay László: Ökoszisztéma szemléletmód az építészetben - 9:15 – 9:50
Az ökoszisztéma kifejezést akkor használjuk, amikor élő rendszereket igyekszünk leírni, modellezni, a benne megtalálható sokrétű és többirányú összefüggéseket megérteni.
Az emberi társadalom is egy élő rendszer. Ez az élő rendszer benne van egy nagyobb élő rendszerben, a földi ökoszisztémában. Az élő rendszerekben lévő összefüggések alól nem vonhatjuk ki magunkat, mert mi is részei vagyunk ennek a játéknak.
„Az előadásomban arról a szemléletmódról szeretnék beszélni, amit az élő rendszerek tanulmányozása eredményeképpen sajátíthatunk el, és amelyeket az építészeti gyakorlatunkat is alakítják.”

Medgyasszay Péter: Öko-házak energiahatékonysága – 9:50 – 10:25
"Amikor energiahatékonyságról, energiagazdálkodásról beszélünk, sokszor nem tekintjük át a kérdés komplexitását. Leggyakrabban az üzemeltetési fázis energiahatékonyságára koncentrálnak a megrendelők, a gyártók és a kivitelezők. Az öko-házak építőinél viszont számos esetben fordul elő, hogy, a létesítés minimális energiaigényét, az abszolút természetes anyagok használatát tekintik elsődlegesnek.
Az előadás példákkal, számításokkal illusztrálja az épület egyes életfázisának jellemző energiaigényét, illetve ajánlásokat fogalmaz meg a teljes életciklus szemléletű energiagazdálkodás elveire."
Kávészünet 20 perc
Varga Rita: Szalmabála és földtégla – 10:45 -11:20
Korszerű szerkezetfajták a szalmabála és föld építőanyagként való felhasználásában. Lehet ipari jelleggel is? - hazai és külföldi épület példák bemutatása.

Horesnyi Béla: Kender mint építőanyag 11:20 – 11:55
KENDERCELL-kenderbeton, mint természetes építőanyag használata. Miért előnyös, ha kendert használunk építési célra. Felhasználási területek és módok.

Ebéd: 12:00 – 12:30

Vass Aleszadr: Hagyományos épületek felújítási tapasztalatai 12:30 – 13:05
Repedések, vizes falak, korszerűsítés, bővítés… Bontásra érett, vagy megmenthető? Felújítások környezettudatos módon, tapasztalatok megosztása.

Kovács István: Természetesen ház 13:05 – 13:40

Egyszerű mérnökemberből váltam környezettudatos emberré, aki a lehető legkonzervatívabb módon szeretne létrehozni egy házat.
Ezért egy makettet készítek, immár ötödik éve, de ez a makett 1:1 léptékű. Innen kezdve bátran megtehetem, hogy kísérletezem, mert nem a saját lakásom építem, max. a bekerülési költség (várhatóan 8-10 millió) amit bukhatok.
A kísérlet lényege a cement és a beton, valamint a mérgező anyagokat tartalmazó mai szerkezetek (szigetelők, impregnálók, diszperzitek, ragasztók) kihagyása, esetleg bizonyos szerkezeteket elbontott épületekből kikerülő, egyébként "szemétnek" tekintett anyagból megoldani.
Magam ennek az építkezésnek a folyamatáról tudok röviden beszámolni.
Hol tartok, milyen tudást szeretnék átadni a többi, anyagilag kevésbe tehetős, mégis feje felé fedelet óhajtó embereknek.

Kávészünet: 10 perc

Bíró Árpád: “Amit tudni kell a @Vályogról@ és még soha nem merted megkérdezni mesteredtől, tanárodtól” – folyamatos kérdezz-felelek a szünetekben, és az előadások után

Tanácsadó szolgálat, a dolgokban jártas gyakorlati szakembertől.
Nyílt tanácsadás tabuk nélkül bárki bármit, kérdezhet Bíró Árpád a Körépítők tagja, vályogépítő kézműves mester képzőtől.

Radev Gergő: Miért vályog? 13:50 – 14:25
A vályog épületszerkezetek közös tulajdonságai és alkalmazási területei a lakóépületek léptékében.
A természetes építőanyagok (köztük a vályog) viselkedése és kapcsolata a környezettel - ezen viselkedésminták tanulságainak alkalmazása a mai korban - kísérleti épület bemutatása.

Bihari Ádám: Természetes építőanyagok használhatóságának szabályozása a hazai építőiparban 14:25 - 15:00
Napjaink szabályok és építési termékek által meghatározott világában a nehezebbik út lett, könnyen építkezni. Könnyen, helyből, saját erővel, kultúrával. Aki ma a természetes építőanyagok mellett teszi le a voksát, az szembesül a szabályozás bonyolultságával, az internetes fórumok önjelölt szakértőivel és az építőipar értetlenségével. A nevezett előadás, a hazai építőipari szabályozás útveszőiben kíván eligazodási támpontként szolgálni.
Zárszó: 10 percben a rendezők

2 pont

Zalatnay László, Medgyasszay Péter, Varga Rita, Horesnyi Béla, Vass Aleszadr, Kovács István, Bíró Árpád, Radev Gergő, Bihari Ádám

Dátum Leírás Hely
2020-03-13 Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 3300 Eger, Faiskola u. 15.

 Időszak kezdő dátuma: 2020-01-01

 Időszak záró dátuma: 2020-12-31
80

Mikó Edit
36/518-238

titkarsag@hmmk.t-online.hu

Építészek, kivitelezők

Díjmentes a meghívottak számára

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2021 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.9b | Készítette : Simon Nándor Simonszoft