OTIR

    Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2017-01-19 15:17:14  
Magyar Téglás Szövetség
- főtémakör: 9. Műszaki ismeretek, szabályozás, társszakmák
- altémakör: 9.17 Környezettudatos építészet •••
Postai címe: 1095 Budapest, Soroksári út 48.
Telefonszám(ok): +36 1 201 7056
Fax: +36 1 201 7056
E-mail (elsődleges): iroda@teglasszovetseg.hu
E-mail (másodlagos):
Weboldal: www.teglasszovetseg.hu
 

konferencia

240 perc (szünet és továbbképzési igazolások kiadása nélkül)

„A komplex kihívásoknak megfelelő épületek tervezése és kivitelezése – tudatos építés égetett kerámia építőanyagokkal”

Konferenciánkat azzal a céllal rendezzük meg, hogy az építész-, építőmérnök, gépészmérnök és ingatlanszakmai közönség széles körben, neves szakértőktől ismerhesse meg az épületek építése, illetve átalakítása és bővítése szabályozásának változásaival kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, valamint az égetett kerámia építőanyagok felhasználásának rendkívül komplex témáját. E kettős célrendszerből kiindulva konferenciánk számos aktuális témát foglal magában: az épületenergetikai jogszabályok és az ún. egyszerű bejelentést érintő jogszabályok változásainak bemutatásától az égetett kerámia építőanyagok kortárs építészeti felhasználásáig és az „intelligensen egyszerű épületek”-ig jut el, egyúttal kitér a falazott szerkezetek megvalósítása során alkalmazható (a termékazonosítást és a tűzvédelmi tervezést érintő) mérnöki módszerekre is. A komplex kihívásoknak megfelelő épületek tervezése és kivitelezése rendkívüli tudatosságot igényel az építőanyag-gyártóktól és a tervezőktől, kivitelezőktől egyaránt.

Program:
9,30-9,40 (10 perc)
Megnyitó
Kató Aladár elnök, Magyar Téglás Szövetség

9,40-10,20 (40 perc)
Az épületenergetikai jogszabályok változásai – közel nulla követelmények
Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
Tartalom:
Az épületenergetikát meghatározó rendeletek 2016. januárban változtak utoljára, de a közel nulla követelményszintre való tervezés újdonságaival és problémáival a tervezők csak mostanában fognak szembesülni. A követelmények szigorodása mellett bevezettek egy új, a megújuló energia részarányára vonatkozó szintet, illetve változtak az energetikai tanúsítás egyes alapelemei.

10,20-11,05 (45 perc)
Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások
Dr. Fellegi Nándor ügyvédjelölt, Dr. Maráczi Zsolt és Társai Ügyvédi Iroda
Tartalom:
2017. január 1. napjától ismételten jelentős jogszabályi változások léptek életbe a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületek építését érintően:
- Az építtetőt 2016. december 31-ig csak az új lakóépületek építése vonatkozásában terhelte bejelentési kötelezettség. Január 1-je óta az építtető az Építési törvényben meghatározott, meglévő lakóépületek átalakítását, bővítését is köteles bejelenteni a korábbi engedélyeztetés helyett.
- A tervezők és a fővállalkozó kivitelezők egyaránt kötelesek felelősségbiztosítást kötni, amennyiben a fenti épületekkel kapcsolatos tevékenységet végeznek.
A fentieken túlmenően, több építésügyi tárgyú jogszabály módosult. Az előadás célja bemutatni, hogy a hatályos jogszabályi keretek között az építési folyamat résztvevőinek milyen jogszabályokat kell betartaniuk az egyszerű bejelentéstől az épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiállításáig.

11,05-11,15 (10 perc)
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

11,15-12,15 (60 perc)
Intelligensen egyszerű épületek – egyszerűen intelligens tervezéssel
Prof. Dr. Kistelegdi István PhD, DLA egyetemi tanár, kutatóprofeszor, Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont - Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet - Épületszerkezetek-Energiadesign Tanszék
Tartalom:
Milyen egy igazán intelligens épület? Egy igazán intelligens épületet a tervezéssel tesszük intelligenssé, azokkal a technikákkal és eljárásokkal, amelyek segítségével előre tudjuk jelezni az épület komfortbeli, energetikai, dinamikus viselkedését. Négydimenziós tervezésről is beszélhetünk, azaz az idő, mint negyedik dimenzió megjelenik a tervezésben. Időfüggő tervezés, tehát fotó helyett videófilmet készítünk a tervezendő épület életéről, viselkedéséről, az idő változásával látjuk az épületben alakuló dinamikus fizikai folyamatokat. Ezáltal nemcsak maximális hatékonyságú és maximális komfortszinttel rendelkező épületeket tudunk létrehozni, hanem megtehetjük a következő lépést is a jövő épületeinek fejlesztésében. Ez pedig nem más, mint az egyszerűsödés az építészetben. Az igazán intelligens épületek nagyon egyszerű rendszereket alkotnak.

12,15-12,35 (20 perc)
SZÜNET, KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

12,35-13,20 (45 perc)
Egy közel nulla energiaigényű családi ház épületszerkezeteinek bemutatása – az e4 ház tapasztalatai
Vidóczi Árpád műszaki vevőszolgálat vezető, Wienerberger Téglaipari zRt., Tondach Magyarország zRt.
Tartalom:
Az e4 ház részletmegoldásainak, tervezési és építési tapasztalatainak megismerése segíti az építészeket az alacsony energiafogyasztású családi házak tervezésében. Bemutatásra kerülnek az épületszerkezeti részletek tervei és a kivitelezés folyamata, amelyek mintául szolgálhatnak további épületek tervezéséhez is. A különböző épületszerkezetek számítógépes szimulációi által tervezhető volt a ház pontos energiafogyasztása és lakókomfortja, amelyeket a pontos megvalósítás után a mérések is visszaigazoltak.

13,20-14,00 (40 perc)
Mérnöki módszerek használata a falazott szerkezetek megvalósítása során – Termékazonosítás jelölési kóddal és tűzvédelmi tervezés Eurocode táblázatok alapján
Orbán Imre termékfejlesztési mérnök, Wienerberger Téglaipari zRt,
Tartalom:
Idén júniusban kizárólagos hatályba lép a tégla termékszabvány több ponton frissített, CPR-rel harmonizált változata. A felhasználók számára látványos változás lesz a jelölési kód bevezetése. Ez nagyban meg tudja könnyíteni a falazóelem későbbi felhasználását. Az egyszerű felhasználás, mint fontos szempont a tűzvédelem terén is kamatoztatható, ugyanis a téglából készült építményszerkezetek tűzállósági teljesítménye Eurocode alapján egyszerűen, gyorsan, mérnöki módszerrel tervezhető. Az előadás célja ezek megismertetése a szakmabeliekkel, hogy a pontos és alapos mérnöki munka egyszerűen és gyorsan elvégezhető legyen.

14,00-14,30 (30 perc)
KONZULTÁCIÓ, a továbbképzési igazolások kiadása

Moderátor: Ladányi Ágnes ügyvezető, Magyar Téglás Szövetség

1,5 pont

1) Kató Aladár, Magyar Téglás Szövetség, elnök
2) Dr. Szalay Zsuzsa, okl. építészmérnök, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék, adjunktus
3) Dr. Fellegi Nándor, jogász, Dr. Maráczi Zsolt és Társai Ügyvédi Iroda, ügyvédjelölt
4) Prof. Dr. Kistelegdi István, okl. építészmérnök, Clima-Design tervező, PhD, DLA, Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont - Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet - Épületszerkezetek-Energiadesign Tanszék, egyetemi tanár, kutató professzor
5) Vidóczi Árpád, okl. építészmérnök, Wienerberger Téglaipari zRt., Tondach Magyarország zRt., műszaki vevőszolgálat vezető
6) Orbán Imre, okl. építészmérnök, tűzvédelmi tervező szakmérnök, Wienerberger Téglaipari zRt., termékfejlesztési mérnök

Dátum Leírás Hely
2017-04-07 CONSTRUMA 2017, HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, 1-es épület, Kerámia terem 1101 Budapest X. kerület, Albertirsai út 10.

 Időszak kezdő dátuma: 2017-01-16

 Időszak záró dátuma: 2017-12-31
80-120 fő

Szerdahelyi Ildikó, tel/fax:+36 1 201 7056, mobil: +36 30 997 4744, e-mail: iroda@teglasszovetseg.hu

iroda@teglasszovetseg.hu
www.construma.hu

részvétel feltétele: regisztráció
célcsoport: építész-, építőmérnök, gépészmérnök, energetikai szakemberek és ingatlanszakmai közönség

Díjmentes a regisztrációt követően

Díjmentes

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2021 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.9b | Készítette : Simon Nándor Simonszoft