OTIR

    Exportálás      Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2022-10-12 19:27:22  
Dél Dunántúli Építész Kamara
- főtémakör: 1. Építészeti tervezés, építészet-elmélet
- altémakör: 1.1 A tervezési program szerepe, előkészítése
Postai címe: 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023
Telefonszám(ok): 72/520-505, +36708507636
Fax:
E-mail (elsődleges): iroda.baranya@ddek.hu
E-mail (másodlagos): ugyfelszolgalat@ddek.hu
Weboldal: www.ddek.hu
 

Szakmai szabadon választott

2022. október 20.

Környezetpozitív építészet
A PTE Műszaki és Informatikai Karral közösen megrendezésre kerülő MIK Partners nap keretében kerül sor egész napos építészeti előadásokra.

Időpont: 2022. október 20.
Program:

13.00 -13.30 Regisztráció
13.30 - 18.00 előadások a mellékelt program szerint
18.30 Vacsora Palkovics László Miniszter Úr jelenlétében

Szekció 1. - KÖRNYEZETPOZITÍV ÉPÍTÉSZET
Levezető elnök: dr. Kondor Tamás
2022.10.20 13:30-15:00
1. előadás cím: Környezetpozitív építészet / Útban a Klimasemleges Európa felé - SDE2022
előadó: dr. Kondor Tamás
szervezet: PTE MIK - CLIMATE+ Kutatócsoport
absztrakt: Az Európai Únió 2050-re kitűzött célja a klímasemlegesség elérése. Ma az építőipar a világ károsanyag kibocsájtásának közel 40%-áért felelős. Ahhoz hogy a kitűzött célt elérjük, forradalmi változásokra van szükség az építőipar zöld tengelyű átállásában, úgy az energaifelhasználás,az építés, a technológiai megújulás, a felhasznált építőanyagok, mint az építészeti tervezés tekintetében. Az előadás két a Solar Decathlon Europe nemzetközi hallgatói innovációs verseny keretében megépült környezetpozitív mintaépület példáján mutatja be a PTE MIk hallgatóinak javaslatait a klímaválság megoldására.

2. előadás cím: Ökológiai hatékonyság az Épületbiológia eszközeivel
előadó: Bíró Péter
szervezet: BIOKAY - Biobaushop
absztrakt: Az egészséges lakókörnyezet alapvető emberi jog, ugyanakkor az egyik legjelentősebb környezetszennyező az emberi életteret létrehozó építőipar. A fenntartható egészséges élettér mint cél egyre nagyobb számban fordítja a társadalom résztvevőit a környezettudatosság irányába. E szellemi tudatosság az építőipart is változásra kényszeríti és ráirányítja a figyelmet az épületbiológiai szempontokra. Természetes, építőanyagok az egészség biztosítására fókuszálnak. Légtisztító hatásuk van. Antisztatikus felületüknek köszönhetően csökkentik a poszennyezést. Ellenállnak a penészedésnek. Passzívan szabályozzák a belső páratartalmat. Fokozzák a tűzbiztonságot. Kiemelkedő hőszigetelő képességük van. 100%-ban természetes és megújuló anyagok.

3. előadás cím: Természetes alapanyagú otthonok
előadó: Beregszászi Pál
szervezet: BERGER Házak
absztrakt: A BERGER Házak Zrt. kiváló minőségben, ellenőrzött üzemi körülmények között, természetes alapanyagokból gyárt és épít nagypaneles, környezetbarát készházakat. Az előadás a Berger által alkalmazott technológiák, felhasznált építőanyagok és optimalizált gyártási rendszerek portfólióján keresztül mutatja be a készház építés gazdasági, ökológiai és energetikai előnyeit.

4. előadás cím: GENERON / Zöld energia termelés és Örökségvédelem
előadó: Takaró Gábor - Jankó Árpád
szervezet: TERRÁN
absztrakt: A nap kimeríthetetlen természetes energiaforrás. A fenntartható jövőért vívott küzdelemben az élet számtalan területén alkalmazásra kerül, így épített környezetünk tetőin is egyre több napelemrendszer biztosítja otthonaink, intézményeink megújuló energiaforrását. Ugyanakkor kérdés, hogy belvárosaink öröklött környezetében, vagy bármely más területen az eddig elterjedt rendszerek megjelenése integrálódik-e az esztétikai érték fogalmába, vagy lesznek helyek, ahol megvonjuk az emberektől a természetes zöld energiaforrást? A Terrán által kifejlesztett GENERON napelemes tetőcserép rendszer új megközelítést és egy forradalmi újítást ad a napelemek és az környezet esztétikai értékvédelme közt húzódó ellentét feloldására.

Szekció 2. - KÖRNYEZETPOZITÍV ÉPÍTÉSZET
Levezető elnök: dr. Kondor Tamás
15:30-17:00
1. előadás cím: Termikus szimulációkkal támogatott energetikai tervezés / Villányi Borászat projektelemzése
előadó: dr. Kistelegdi István
szervezet: PTE MIK - ENERGIADESIGN Kutatócsoport
absztrakt: Az energia- és környezettudatos építészet útja új irányban halad. Thomas Herzog és Gerhard Hausladen mottója alapján: „Rethink Building”, azaz alapvetően gondold át, definiáld újra, hogyan jöhetnek létre kényelmes, tartósan alkalmazkodni képes, funkcionálisan és esztétikailag egyaránt jó épületek oly módon, hogy az anyag- és energiaáramlatok is hatékonyak legyenek. Az ökológiai célok és a tényleges műszaki szükségletek metszete egy új látásmódot igényel: megszületett egy új, ún. Energia Design® tervezési módszer, mely az épített környezet funkcióját, megjelenését, energiahatékonyságát és komfort minőségét hangolja össze, és egy interdiszciplináris munkafolyamat alapköveit helyezi el. Az Energia Design® tervezés lényegesen különbözik a konvencionális építészeti tervezéstől. A funkció és a tömeg szempont-rendszerét kibővítve új (és részben régi) fenntarthatósági, ökológiai és hatékonysági szempontokat is integrál a design folyamatába. A fenntartható építéstechnológiák területén belül egy olyan új innovációs tudományág, amely teljességre törekvő látásmódjával a geometriai, funkcionális, szerkezeti és esztétikai kérdéseken túlmutat és további tervezési dimenziókat érint: épület klimatika, különböző épület technológiák, épület energetika, épület aerodinamika, smart city és környezettudatos építés területén. Módszertanilag ez a tervezési technika jelentősen eltér az építészeti tervezéstől. Alapvető feladata túllép a területi szervezésen, az energiaáramlások tervezésén és az éghajlaton. A funkció, a geometria, az épületszerkezetek, az épületgépészet és a villamosenergia-rendszerek szabványos megoldásainak használata helyett ez a módszer a fizika természettudományi és mérnöki tudományainak alkalmazásával kibővített fenntarthatósági célkitűzéseket eredményez. Az Energiaddesig alapelvei és rendszere egy megvalósult villányi borászat épületén keresztül kerül bemutatásra az előadás során.

2. előadás cím: Fenntarthatóság az ingatlanfejlesztésben / BudaPart projekt
előadó: dr. Schrancz Mihály
szervezet: Property Market
absztrakt: A BudaPart projekt, Budapest modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése. Célja egy unikális, XXI. századi városnegyed létrehozása a Lágymányosi-öböl partján, mintegy 54 hektáros területen. A fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A beruházás tervezésének kezdetekkor kiemelten figyeltek arra, hogy mind üzleti, mind építészeti és közösségi aspektusból értékálló városnegyedet hozzanak létre. A előadás a projekt bemutatásán keresztül szemlélteti annak fenntarthatósággal kapcsolatos ismérveit.

3. előadás cím: BIM jelentősége a fenntartható építőiparban
előadó: dr. Zagorácz Márk - Máder Patrik Márk
szervezet: BIMPROVE
absztrakt:

4. előadás cím: Energiahatékony "készház" technológiák
előadó: Kárpáti József
szervezet: ÉVOSZ - MAKÉSZ
absztrakt:
17.15 -18.00
Plenárisba ment át cím: Trendek és megoldások a zöld építésgazdaságban
előadó: dr Boros Anita
szervezet: Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont
absztrakt: A Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont célja, hogy segítse a hazai építésgazdaságot a zöld átállásban. A zöldgazdasági termékek hazai fokozott térnyerésének feltétele, hogy mindenki számára megismerhetők legyenek azok a fenntarthatóbb, zöldinnovációs alapanyagok, technológiák, eljárások, folyamatok amelyek már Magyarországon is elérhetőek. A Greenology Tudásközpont folyamatos kutatásokat folytat az alábbi területeken: zöld építésgazdaság / építési zöldinnovációk / új, innovatív építőipari alapanyagok, technológiák, eljárások / építőipari robotizáció, digitalizáció / az építőipari fenntarthatóság kérdései.

1,5

dr. Kondor Tamás -PTE MIK - CLIMATE+ Kutatócsoport
Bíró Péter - BIOKAY - Biobaushop
Beregszászi Pál - BERGER házak
Takaró Gábor - Jankó Árpád - TERRÁN
dr. Kistelegdi István - PTE MIK - ENERGIADESIGN Kutatócsoport
dr. Schrancz Mihály - Property Market
dr. Zagorácz Márk - Máder Patrik Márk - BIMPROVE
Kárpáti József - ÉVOSZ - MAKÉSZ
dr Boros Anita - Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont

Dátum Leírás Hely
2022-10-20 PTE Műszaki és Informatikai Kar 7624 Pécs, Boszorkány u. 2.

 Időszak kezdő dátuma: 2022-01-01

 Időszak záró dátuma: 2023-12-31
Korlátlan

Sándor Judit
+36708507636

iroda.baranya@ddek.hu


-

Díjmentes

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2023 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.94 | Készítette : Simon Nándor Simonszoft