OTIR

    Exportálás      Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2019-05-03 13:11:04  
Artifex Kiadó Kft.
- főtémakör: 7. Gyakorlati menedzsment, üzletvitel
- altémakör: 7.7 Követelményrendszerek, ajánlások, szabványok
Postai címe: 1119 Budapest, Bikszádi u 25.
Telefonszám(ok): 0617831711, 06203124514
Fax: 0617836360
E-mail (elsődleges): csanady.pal@artifexkiado.hu
E-mail (másodlagos):
Weboldal: www.tervlap.hu
 

konferencia

9:30-17:00

Tetőtér-beépítés – új követelmények és kockázatok

- A 2019. március 15. napján hatályba lépett előírások alapjaiban alakítják át a tetőtér-beépítés építésügyi követelményeit. Az új létesítési feltételek ismertetése mellett részletesen kitérünk az állandó szakmai problémákra (tűzvédelmi, statikai, stb.), amelyeket a tervezők mellett a kivitelezőknek is ismerniük kell. A tetőtér-beépítés jogi kereteinek meghatározása mellett a hallgatóság megismerheti azokat a lehetőségeket, amelyekkel – biztosítás útján – lényegesen csökkenthetők a kockázatok. -

– szakmai konzultáció és konferencia, illetve webinárium építtetők, tervezők és vállalkozó kivitelezők részére –


TERVEZETT PROGRAM:

9.30–10.00 Regisztráció (a kamarai és egyéb helyszíneken, valamint a AVKF Budapesti Campuson)
10.00–10.10
Bevezető
– Csanády Pál, Metszet, levezető elnök)

10.10-10.55
Tetőtér-beépítés építésügyi feltételei 2019. március 15. napjától
– Baksa Lajos településmérnök, vezető-tanácsos, építésügyi hatósági irodavezető
2019. márciusától az Építési törvény határozza meg a meglévő épületek tetőterének beépítési feltételeit. Minden tetőtér-beépítést tervezőnek fontos ismernie ezeket az előírásokat, mivel alapvetően befolyásolják a beruházás megvalósíthatóságának feltételeit: lényeges könnyítéseket jelentenek, érdemben szinte az összes fontos helyi településrendezési előírás figyelmen kívül hagyható majd. A meglévő építmények akadálymentesítésére vonatkozó legutóbbi OTÉK-módosítások is új lehetőségeket jelentenek a tetőtér-beépítések kapcsán. Az előadás tisztázza a tetőtér-beépítés fogalmát, illetve körüljárja, hogy jelenleg az Önkormányzatoknak milyen szabályozási lehetőségeik vannak. Lényeges tudni, hogy speciális esetekben a tetőtér-beépítés mikor lesz építési engedélyhez vagy egyszerű bejelentéshez kötött beruházás.

10.55-11.30
Műemlék épület tetőterének beépítési feltételei
–L. Balogh Krisztina okleveles építészmérnök vezető tervező, településtervező, műemlékvédelmi szakmérnök (ME Építészeti Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője)
Az Építési törvény új előírásai nem szűkítik a műemlékekre, műemléki környezetre vonatkozó országos jogszabályok követelményeit. Az örökségvédelmi szempontokat természetesen a tetőtér-beépítések során is alkalmazni kell. A hallgatóság konkrét esetek bemutatásával megismerheti, hogy egy műemlék épületben általában milyen szempontokat kell figyelembe venni a beruházás tervezésekor.

11.30-12.00
Tetőtéri ablakok szakszerű tervezése, beépítése és ellenőrzése
– Bíró András alkalmazástechnikai és műszaki szakértő (VELUX Magyarország Kft.)
A tető és a tetőtéri ablak az időjárási hatásoknak leginkább kitett részek az épületen. A tetőablak beépítésével pedig három területen gyengíti a kivitelező az épület egyik fő védelmi vonalát. A tetőrétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés kérdései azok, amelyek megoldása ugyan a kivitelező feladata, de a tervező számára sem lehet mellékes.

12.00-12.30
A tetőtér-beépítés az építész szemével
– Huszti István építészmérnök
Egy meglévő épület bővítése mindig kihívás egy építésznek, és ez fokozottan igaz, ha további szintet, szinteket kell az épületen elhelyezni. A statikai és a szomszédos épületek állékonyságának biztosítása mellett a közművek, a közlekedés biztosítása is komolya akadályokba szokott ütközni. Az előadás összegyűjti azokat a tipikus szakmai problémákat, amelyek a tetőtér-beépítés során fel szoktak merülni, és megpróbál ezekre válaszokat adni.

12.30-13.15
Ebédszünet

13.15-13.55
Tűzvédelmi követelmények, kockázatok
– Takács Lajos Gábor egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék)
Az Építési törvény márciusi változása érintette a tűzvédelmi kérdéseket is. Mi alól ad felmentést, és mi lehet továbbra is akadály? Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői (különös tekintettel a faszerkezetekre), tűzoltási felvonulási terület hiánya, kiürítés-számítás. Eltérési engedélyek gyakorlata, jellemző ellensúlyozó intézkedések.

13.55-14.25
Tetőtér-beépítés és a szerzői jog
– Dr. Barta Judit egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Kell-e az épület eredeti tervezőjének a hozzájárulása a tetőtér-beépítéshez? Ez a kérdés, nem is annyira egyszerű, főként a szerzői jogban 2019. január 1-jétől bekövetkezett változásokra tekintettel. Az előadás bemutatja a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben, és az egyéb jogszabályokban bekövetkezett módosításokat, úgy, hogy egy tetőtér-beépítés beruházásának példáját veszi alapul.

14.25-15.00
Tetőtér-beépítés leggyakoribb hibái: légzárás, átszellőztetés
– Farkas Imre ügyvezető, okl. gépészmérnök, okl. épületfelújítási szakmérnök (Dörken Kft.)
A tetőtérbeépítések jelentős részében a komfortot a szakszerűtlen megoldások rontják le. A nem megfelelő légzárás párakicsapódást, és beázáshoz hasonló jelenséget okoz, míg a nem megfelelő átszellőztetés túlzott nyári felmelegedést okoz. Mik a legkényesebb csomópontok, és ezek szakszerű kivitelezése hogyan biztosítható.

15.00-15.45
A tetőtér-beépítés jogi akadályai és megoldások
– Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője
Kevés kockázatosabb beruházás létezik a tetőtér-beépítéseknél, hiszen más – ráadásul általában egy számtalan szereplőből álló közösség – tulajdonára kell ráépíteni. Az építkezést egy folyamatosan lakott épületben, a lakók zavarása nélkül kell megoldani, így az építési munkaterület kialakítása, lehatárolása is komoly problémákat okoz. Az is minden esetben felmerül, hogy milyen többségi döntésre van szükség a társasház részéről, illetve a tulajdonosok milyen biztosítékot kérjenek a beruházótól. Szükséges-e a szomszédos épület tulajdonosainak hozzájárulása az alapozás megerősítéséhez, vagy éppen a kémények megmagasításához? Az előadás lépésről-lépésre bemutatja, hogy milyen jogi megoldásokkal lehet megvalósítani úgy a tetőtér-beépítést, hogy mindkét fél megfelelő biztosítékokat kapjon

15.45-17.00
Szakmai konzultáció – a rendezvény előadóinak részvételével

Annak érdekében, hogy a résztvevőkben ne maradjon megválaszolatlan kérdés, az előadások lezárását követően szakmai konzultációt tartunk. A gyakorlati problémákra gyakorlatias, de jogszerű megoldásokat kívánunk adni. A kérdéseket már előzetesen írásban is elküldhetik a résztvevők a jambor.attila@epitesijog.hu email-címre.

[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja. A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz. A szakmai konzultáció időtartama a kérdésekhez igazodik, ezért hosszabb időt is igénybe vehet]

2,5 pont

Baksa Lajos településmérnök, vezető-tanácsos, építésügyi hatósági irodavezető
L. Balogh Krisztina okleveles építészmérnök vezető tervező, településtervező, műemlékvédelmi szakmérnök (ME Építészeti Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője)
Bíró András alkalmazástechnikai és műszaki szakértő (VELUX Magyarország Kft.)
Huszti István építészmérnök
Takács Lajos Gábor egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék)
Dr. Barta Judit egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Farkas Imre ügyvezető, okl. gépészmérnök, okl. épületfelújítási szakmérnök (Dörken Kft.)
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője

Dátum Leírás Hely
2019-06-06 AVKF Budapesti Campus 1201 Budapest XX. kerület, Budapest, Török Flóris utca 227-229., valamint vidéki helyszínek közvetítéssel

 Időszak kezdő dátuma: 2019-01-01

 Időszak záró dátuma: 2019-12-31
Helyszínen 150-200, online 1500-2000

Jelentkezés a http://tervlap.hu oldalon

info@artifexkiado.hu
Jelentkezés a http://tervlap.hu oldalon / info@artifexkiado.hu

Önköltséges

online meghallgatás: ingyenes
online részvétel kreditponttal: 2.000,- ft (bruttó)
helyszíni részvétel ebéddel: 4.000,- ft (bruttó)

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2022 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.91 | Készítette : Simon Nándor Simonszoft