OTIR

    Exportálás      Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2013-02-27 17:56:38  
Magyar Téglás Szövetség
- főtémakör: 7. Műszaki ismeretek, szabályozás, társszakmák témaköre
- altémakör: 7.11 Épületenergetika •••
Postai címe: 1092 Budapest, Ráday u. 42-44.
Telefonszám(ok): +36 1 201 7056
Fax: +36 1 201 7056
E-mail (elsődleges): iroda@teglasszovetseg.hu
E-mail (másodlagos):
Weboldal: www.teglasszovetseg.hu
 

Konferenciánkat azzal a céllal rendezzük meg, hogy az építész-, építőmérnök, gépészmérnök és ingatlanszakmai közönség széles körben, neves szakértőktől ismerhesse meg az égetett kerámia építőanyagok felhasználásának a fenntartható és energiahatékony építé

300 perc (szünettel együtt)

„Komplex kihívások az épületek tervezése és kivitelezése során – a sokoldalú tégla és kerámiacserép”

1) Megnyitó (15 perc)

2) Fenntarthatóság, éghajlatvédelem, építésgazdaság (45 perc)
Az előadás első részében áttekintjük a fenntarthatóság felé való átmenet és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás összefüggéseit az épített környezettel. Ezt követően vizsgáljuk az éghajlatvédelem építésgazdasági lehetőségeit és korlátait, különös figyelmet fordítva a dekarbonizáció és az alkalmazkodás építésgazdasági értelmezésére.

3) Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja – a 2020-as követelmény elérése (45 perc)
2020 után tagállami kötelezettség a közel nulla energiafelhasználású épületekre vonatkozó követelményrendszer bevezetése. A várhatóan jelentős szigorításokkal járó változások feltételezhetően új műszaki megoldások elterjedéséhez fognak vezetni. Az előadásban bemutatjuk a várható követelmények hatását az épületszerkezetekre és az épületgépészeti rendszerekre, valamint az épületek koncepcionális kialakítására – áttekintjük a családi ház energiafogyasztását befolyásoló eszközöket, és bemutatjuk az építészeti, épületgépészeti változtatások hatását az épület energiafogyasztására vonatkozóan. Kitérünk a költség-vonatkozásokra is, mégpedig teljes életciklusra vetítve, ami a hazai gyakorlatban újszerű megközelítésnek számít.

4) Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat? (45 perc)
2020-tól Magyarországon is csak nagyon alacsony, közel zéró energiafelhasználású házakat lehet majd építeni, melyeknél legalább egy megújuló energiaforrás alkalmazása szükséges. Az előadásban bemutatjuk, hogy milyen épületszerkezetek és épületgépészeti rendszerek alkalmazásával tudjuk teljesíteni a várható követelményeket. Megvizsgáljuk, hogy a falazatok és a nyílászárók minőségét, valamint a különböző korszerű gépészeti rendszereket változtatva milyen energia-megtakarítást tudunk elérni.

5) SZÜNET (30 perc)

6) A tégla mint tartószerkezet: falazott szerkezetek tervezése az Eurocode szabványok szerint (45 perc)
2011. január 1-től Magyarországon is kötelező az Európai Uniós tartószerkezeti szabványok, az Eurocode-ok használata. Az előadásban bemutatásra kerülnek az EC6 és EC8 falazatok méretezésével kapcsolatos alapfogalmak, szerkesztési szabályok, méretezési módszerek, továbbá az építészeti kialakítás és a tartószerkezeti tervezés során is hasznosítható ismereteket mutatunk be.

7) Örökségmentés – kerámia cseréppel (30 perc)
Az előadásban áttekintjük a kerámia tetőfedőanyag történetét a kezdeti megjelenésében, a korai épített környezetében és a mai épületek értékmentésében néhány, a közelmúltban elkészült referencián keresztül. Kitérünk a bevonatos cserepek (engób, üvegmáz) megjelenésére és elterjedésére a műemlékes épületek felújításánál. Bemutatásra kerülnek új megoldások és irányzatok az épített örökségünk megóvására – áttekintjük, hogy a kerámia tetőfedőanyagok megfelelő alkalmazása hogyan járul hozzá az épített örökség védelméhez.

8) Alacsony hajlásszögű tetők tervezése és kivitelezése kerámia cseréppel (30 perc)
Napjaink építészetében közkedvelt a tető hajlásszögének csökkentése. A prezentáció bemutatja az alacsony hajlásszög tervezésének szabályait, a szakszerű kivitelezés folyamatát, valamint azt, hogy a kerámia cserepek kialakításuk révén miként adnak választ ezen új építészeti kihívásokra (építészeti irányzatok, nagy fesztávú terek, melléktetők, alsótetők, viharállóság, felületi tartósság, gyártástechnológia).

9) KONZULTÁCIÓ (15 perc)

1 pont

1) Kató Aladár, Magyar Téglás Szövetség, elnök

2) Dr. Pálvölgyi Tamás, okl. meteorológus, CSc, BMGE Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Környezetgazdaságtan Tanszék, egyetemi docens

3) Dr. Csoknyai Tamás, okl. épület-gépészmérnök, PhD, MBA, Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, egyetemi docens és Dr. Szalay Zsuzsa, okl. építészmérnök, BMGE Építőmérnöki Kar, Magasépítési Tanszék, egyetemi tanársegéd

4) Bartók László, okl. építészmérnök, Wienerberger Téglaipari zRt., műszaki szaktanácsadó

(5: szünet)

6) Pozsonyi Norbert, okl. építőmérnök, Wienerberger Téglaipari zRt., műszaki szaktanácsadó

7) Tarjányi Róbert, okl. szilikátmérnök, Tondach Magyarország Zrt., mérnök szaktanácsadó

8) Kelemen Sándor, okl. építészmérnök, Creaton Hungary Kft., szaktanácsadó

Moderátor: Vajai Tamás DLA, okl. építészmérnök

Dátum Leírás Hely
2013-04-12 Construma 2013 1101 Budapest X. kerület, Albertirsai út 10., Hungexpo, E-épület Tükörterem

 Időszak kezdő dátuma: 2013-02-11

 Időszak záró dátuma: 2013-12-31
50-150 fő

Ladányi Ágnes ügyvezető, tel/fax:+36 1 201 7056, mobil: +36 30 670 7025, e-mail

iroda@teglasszovetseg.hu
http://www.construma.hu/

regisztráció

Díjmentes a regisztrációt követően

ingyenes

-

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2021 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.9b | Készítette : Simon Nándor Simonszoft