OTIR

    Exportálás      Nyomtatás  |  Utolsó módosítás: 2011-10-19 19:23:24  
Fejér Megyei Építészek Kamarája
- főtémakör: A megbízó és a társadalom követelményei
- altémakör: Műemlékvédelem (általában és a belsőépítészeti szakterületen)
Postai címe: 8000 Székesfehérvár, Várkörút 23. fsz. 3.
Telefonszám(ok): 06-22-385 317
Fax: 06-22-385 317
E-mail (elsődleges): fek@chello.hu
E-mail (másodlagos):
Weboldal: http://www.mek.hu/fek
 

Szakmai előadás

Műemlék épület látogatása I. II. és III. ütem felújításának megtekintése a melléklet szerint. Egy ütem látogatási időtartalma 45 perc. 3•45’

SZÉKESFEHÉRVÁR, HIEMER-HÁZ Oskola utca 2-4.


Az I. ütem rekonstrukciója 2006-ban, az Európai Unió 600 millió Ft-os támogatásával készült el, a Nemzeti Fejlesztési és Regionális Operatív Program keretében. A II. ütem rekonstrukciója a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával valósult meg.
A III. ütem megvalósítására pedig a KDOP-3.1.1 sz. „Belváros rehabilitációjának folytatása” című pályázat keretén belül került sor, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.
A Hiemer-ház mai formája a XVIII. század második felében alakult ki azonban a város emlékezetében mindhárom névadó család megmaradt: a katonaősökkel bíró Caraffáék nemesi címmel is rendelkeztek, a Font család kereskedelemmel foglalkozott, az eredetileg hentes és mészáros szakmát gyakorló harmadik família pedig a XVIII. században Hiemer Mihály személyében főbírót is adott Székesfehérvárnak.

Multifunkcionálisan is kialakították, mely megfelel a kor elvárásainak és alkalmas változatos és sokszínű közösségi rendezvények, időszaki kiállítások, tárlatok befogadására.


kutatók: Bartos György művészettörténész, Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ (ÁMRK) - Mentényi Klára művészettörténész, ÁMRK - Mezey Alice művészettörténész, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - Siklósi Gyula régész, Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézet, Szent István Király Múzeum - Lángi József restaurátor, ÁMRK
előzetes várostörténeti kutatás: Farkas Zoltán történész, Szent István Király Múzeum Adattára, Belvárosi rekonstrukciós kutatás
építéstervező: Koch Péter építész
restaurátorok
kőrestaurálás: Kovács Attila restaurátor
stukkórestaurálás: Jakab Magdolna restaurátor, Jakab Matild resaturátor
festőrestaurátor a díszteremben: Juhász Györgyi restaurátor, Lángi József restaurátor
A 4.sz. helyiség falképrestaurálása: Kisterenyei Ervin restaurátor, Bálint István képzőművész
farestaurálás: Kóbor Zsolt restaurátor, Zágoni Péter restaurátor

A Hiemer-ház évszázadai

1923
A Hiemer-Font-Caraffia épületegyüttes XVII. század végi telekhatárai

1938
A Zeneiskola kosáríves kapuja, melynek zárókövén a Hiemer család címere látható

I. ütem


Az épületegyüttes Városház térre néző részének (a „város gyöngyszemeként” emlegetett, 2006-ban megújult első ütemnek) legszebb helyisége az emeleti sarokerkélyes díszterem, melyben Pich Ferenc 1828-32 közt készült, restaurált klasszicista falképe látható. A díszterem 10-20 fős megbeszéléseknek, workshopoknak, reprezentatív fogadásoknak ad helyszínt. Átadása óta számos ország nagykövetét fogadta már, s nem egy fontos bejelentésnek adott méltó keretet. A díszterem mellett található a nyitott kéményes régi „füstös konyha”, mely a rendezvények kiszolgáló, fogadó helyiségének funkcióját tölti be.

Az Oskola utca felőli épületrész emeletén összesen 50 fő befogadására alkalmas, egybenyitható konferencia- és tárgyalóterem található, mely alkalmas termékbemutatók, továbbképzések, konferenciák, tanfolyamok, céges partik, családi és ballagási rendezvények, állófogadások és kiállítások megrendezésére.

A Hiemer-ház I. ütemének emeleti teremsorát városi rezidenciának alakították ki a felújítás során. Két, antik bútorokkal berendezett, exkluzív lakosztály várja a városba érkező vendégeket.

A Jókai utca felőli lakosztályba belépő vendégeket gyönyörű, barokk hangulatú freskós
szalon fogadja. Ezt követően jutunk át a fürdőszobán át a hálószobáig, mely szintén korabeli bútorokkal van berendezve.

A belső udvarhoz közelebb eső lakosztály letisztultabb, csendesebb stílusú. Szintén egy hallon keresztül lehet bejutni, majd következik a hálószoba, és a fürdő.


A II. ütemben is kialakításra kerültek nagyszámú rendezvényeket befogadni képes helyiségek. A házasságkötő terem hétköznaponként konferenciáknak, előadásoknak adhat otthont, egészen 90-100 résztvevőig. A házasságkötő terem melletti fogadó- és rendezvényterem pedig ideális helyszíne kisebb, 50-60 fős összejöveteleknek, vagy pedig a házasságkötő teremben tartott nagyobb rendezvények kiszolgáló (catering) helyiségeként is működhet. Kiemelendő az épületbe beépített legmondernebb technológia, melyet a házasságkötő terem melletti technikusi helyiségből lehet vezérelni. A házból egyenes adásban lehet televíziós felvételeket közvetíteni, a több ponton elhelyezett kivetítők és LCD-monitorok pedig lehetővé teszik, hogy több helyisében is lehessen egyidejűleg követni a Hiemer-házban történő eseményeket.

Gesztenyés udvarról nyíló földszinti helyiségekben egyedülálló középkori étterem kap helyet.

A Jókai utca felől megközelíthető Caraffa-ház legszebb helyisége a barokk hangulatú házasságkötő- és rendezvényterem, melyben számos értékes középkori részlet is megcsodálható. Az új házasságkötő terem 2008. szeptember 1-jétől várja a Székesfehérváron frigyre lépő párokat.
A házasságkötő terem méltó helyszínt biztosít a legünnepélyesebb pillanatoknak, és a modern technikai berendezéseknek hála, egyedivé és emlékezetessé varázsolja a nagy eseményt.

Hiemer-ház III. ütemének felújítása
Néhány apróságon kívül befejeződött a Hiemer-ház teljes felújítása.

A felújított épületnek hamarosan hivatalos átadó ünnepsége is lesz.

Megtörtént az épület falfestéseinek és stukkóinak műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő restaurálása is és elvégezték a szükséges fa-, fém- és kőrestaurálási munkákat.

A kivitelezése 252 napot vett igénybe, az átadás-átvétel és a használatbavételi eljárás 2011. augusztus 25-én megkezdődött, ezt követően történik a berendezések, bútorok elhelyezése és a funkciók, szolgáltatások kialakítása.

0,5 pont alkalmanként

A konferenciát szervező kamarai tagunk:
Igari Antal okleveles építészmérnök,
okleveles műemlékvédelmi szakmérnök (É 07-0116)

Dátum Leírás Hely
2011-01-01 2011. október 20. 15,00-18,00 óráig , Székesfehérvár Hiemer-ház Jelentkezés a helyszínen Szfvár, Oskola u. 2.

 Időszak kezdő dátuma: 2011-01-01

 Időszak záró dátuma: 2012-12-31
30-40 fő

Igari Antal
8000 Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
e-mail: igaria@freemail.hu
mobil:06-30-204 4916FÉK tagjainak részére

Díjmentes

FÉK tagjainak részére

Jelentkezés a helyszínen

nincs adat

  Jóváhagyott továbbképzés.

© 2009 - 2022 Online Továbbképzési Információs Rendszer | OTIR 4.94 | Készítette : Simon Nándor Simonszoft