Tanulmányi út Bécs 2023

Pályázat rövid címe: Tanulmányi út Bécs 2023
Bírálati sorszám: 2023/210
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 3
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Céges tanulmányi út
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 2 nap
Létszám: 15-16
Pályázó megnevezése: Fernezelyi Kft
Pályázó címe / elérhetőségei:
Káplár utca 11-13. D lépcsőház 2 és 1/2. emelet 8. ajtó
Telefonszám: +36-20-6168522
E-mail: viktor@fbistudio.hu
Weboldal: https://fbis.hu/
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Szűcs Imre Ferenc
E-mail: imre@fbistudio.hu
Pályázat részletes tartalma:

Az Architekturzentrum Wien munkatársa Stefan Bernhard körülvezetett minket a Nordbahnhof felhagyott ipari területeinek új fejlesztései között. A túrán megismertünk különböző beruházási modelben fejlesztett házakat a coohousingtól, az eladásra szánt privát fejlesztésen keresztül az önkormányzati bérlakásig.

Az asperni zöldmezős városfejlesztési terület urbanisztikai koncepciója és megvalósult épületei. A metróvonal kiépítése után elkezdődött ingatlanfejlesztések mind karakteres, innovatív arculatúak. Az okos város modeljének gyakorlati megvalósítását vizsgálja a 2013-ban megalakult az "Aspern Smart City Research GmbH & Co KG" (ASCR) kutatóvállalat, melynek szenzorai az iskolát is vizsgálják.

Következő nap Rudolfsheim-Fünfhaus kerületben megnéztük a I. világháború utáni szociáldemokrata városvezetés építészeti örökségét a "Vörös Bécset".  A házakon keresztül megismertük, milyen gazdasági és politikai háttér kellett a nagy léptékű lakhatási program megvalósításához. Kiemelt építészeti cél volt a munkások jó életkörülményeinek megteremtése. Minden helyiség természetes napfény kap, nagyméretű zöld udvarok köré szervezték az épülettömböket, közszolgáltatásokat (mosókonyha, óvoda, könyvtár, stb.) elérhetővé tették a munkásság számára.


Pályázathoz csatolt dokumentum: fbis_bcs_menetrend_2023_akkreditacio_v2.pdf (letöltés / megtekintés)
Előadók:

Stefan Bernhard, Szűcs Imre Ferenc (É 01-6948)


Részvétel feltétele / célcsoport: Fernezelyi Kft. alkalmazott és állandó építész partner
Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes a meghívottak számára

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: Fernezelyi Kft. alkalmazottainak és állandó építész partnereinek ingyenes.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-06-01, Bécs, Nordbahnhof fejlesztési terület
  • 2023-06-02, Bécs, Seestadt Aspern, Längenfeldgasse
  • 2023-06-02, Bécs, Längenfeldgasse

Kiegészítés az időpontokhoz: Két meghatározó helyszínt is egy napon látogattunk meg, ezért a 2. és 3. dátum helyre ugyan azt a dátumot írtuk.
Kiegészítése a helyszínekhez: Városi séták keretében városrészeket átfogóan vizsgáltunk. Minden esetben megismertük az épületek beruházási programját, terveit. Több esetben be is mentünk az épületekbe, beszéltünk a fejlesztőkkel, lakókkal.