„Szakmai kirándulás - Füzérradvány-Bodrogkeresztúr-Felsőregmec”

Pályázat rövid címe: „Szakmai kirándulás - Füzérradvány-Bodrogkeresztúr-Felsőregmec”
Bírálati sorszám: 2023/310
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 2
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 1 nap
Létszám: Max. 50 fő
Pályázó megnevezése: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Építész Kamara
Pályázó címe / elérhetőségei:
4400 Nyíregyháza, Őz utca 21.
Telefonszám: +06-42-401133
E-mail: epiteszkamara@gmail.com
Weboldal: http://www.szab-mek.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Kovács-Barkaszi Csilla
E-mail: epiteszkamara@gmail.com
Regisztrációs link: https://www.szab-mek.hu
Pályázat részletes tartalma:

Bodrogkeresztúr, római katolikus templom

A későgótikus templom története a XIII. századig vezethető vissza. Mai formáját 1520-ra kapta meg. A műemléki feltárás 2017-ben kezdődött el és az ezt követő helyreállítás 2022-ben fejeződött be. Országosan egyedülálló díszítésű szentéje eredeti, több mint 700 éves gyönyörű freskóival különleges látnivalóként szolgál. A templom helyreállításáról a munkálatokban tevékenyen résztvevő Szatmári István munkatársunk fog beszámolni.

Károlyi kastély Füzérradvány

A kastély eredetije a XVI. század végén épült. A Károlyi család birtokába 1686-ban került. Historizáló stílusú átalakítását és bővítését Ybl Miklós tervezte. Az átépítésre 1850-77. között került sor. Gróf Károlyi László és felesége a XIX. sz. végétől húsz éven át firenzei műgyüjtőktől vásárolt reneszánsz és barokk épületelemeket és berendezési tárgyakat helyeznek el a kastélyban. Szállodává alakítására a lillafüredi kastélyszálló példáján felbuzdulva gróf Károlyi István és neje Windischgratz Mária Magdolna munkája nyomán kerül sor. A terveket Lehoczky György építész készítette, aki a háború után Svájcban telepedett le. Munkásságát több mint 30 felépült templom örzi Svájcban. E mellett festői, könyvillusztrátori tevékenységében is elismerésre méltót alkotott.

A főúri luxust sugárzó kastély terek 1930-tól fogadják a magas rangú állami tisztségeket betöltő vendégeket, külföldi diplomatákat, de egyszerű polgárokat is. Ebben a funkciójában az épület 1944-ig, majd 1948-ig, az államosításig működik. Az ezt követő fosztogatásnak és romlásnak az 1990-es évek lassú felújításai vetnek véget. A kiállított bútorok között van a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári béke szerződés aláírására szolgáló asztal is, amelynek multjáról a viszontagságos időkben senki sem tudott. A kastély helyreállítása a Nemzeti Kastély és Várprogram keretében kap nagy lendületet 2018-2021. között.

A belső kis részben eredeti berendezések bemutatásával és rekonstruált enteriörökkel, valamint sok interaktív elemet tartalamzó izgalmas kiállítással nagy élményt nyújt minden látogatónak. Nem csak az épületszerkezetek felújítása sikerült kiválóan, hanem a közel 100 hektárom elterülő, 250-300 éves fáknak is otthont adó, gondosan helyre állított és folyamatosan ápolt angolpark is gyönyörű látványt nyújt.

Felsőregmec XIII. sz-i református temploma

A templomot eredetileg talán bencés templomként kezdik építeni a XIII. század első felében, feltételezhetően még a tatárjárás előtt. A ma is látható tornya a nyugati kapuval és a XV. sz-ban épült. Nagyobb felújítására csak a XIX. sz. végén került sor. Utolsó, kisebb felújítása 1960-ban fejeződik be. Egyszerű, szépen falazott, vakolatlan kváder kőfala, késő román és gótikus ablakai, bélletes déli kapuja viszonylag épen élték túl az évszázadokat. Napjainkban történő rekonstrukciója még várat magára.
Pályázathoz csatolt dokumentum: program_rszletes_202310.28pdf (letöltés / megtekintés)
Előadók:

- Szatmári István építész, műemlékvédelmi szakértő, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Építész Kamara alelnöke, a

Középkori Templomok Útja Egyesület elnöke

- Tóth József Tamás építész, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Építész Kamara elnökségi tagja


Részvétel feltétele / célcsoport: Az utazás díja (a buszköltség) az Építész Kamara éves költségvetésében előre betervezett összegből kerül kifizetésre, az előző évek gyakorlata alapján a SZSZBVMTÉK tagjainak, szakmagyakorlóinak. A Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara tagjainnak és szakmagyakorlóinak is.
Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes a regisztrációt követően

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: Díjmentes részvétel, ebéd és belépők önköltségesek
Kapcsolódó korábbi pályázat bírálati sorszáma: 2022/121
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-10-28, Füzérradvány-Bodrogkeresztúr-Felsőregmec