PTE MIK Partners Nap

Pályázat rövid címe: PTE MIK Partners Nap
Bírálati sorszám: 2023/276
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1,5
Pályázat témaköre: Személyes fejlődést szolgáló témakörök
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 2023.09.28
Létszám: 400 fő
Pályázó megnevezése: Dél Dunántúli Építész Kamara
Pályázó címe / elérhetőségei:
Boszorkány u. 2. C023
Telefonszám: +36-72-520505
E-mail: ugyfelszolgalat@ddek.hu
Weboldal: http://www.ddek.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Sándor Judit
Regisztrációs link: https://partners.mik.pte.hu/registration
Pályázat részletes tartalma:

A PTE MIK Partners nap széleskörű műszaki mérnöki és építészeti spektrumot lefedő egész napos program. A részletes program elérhető az alábbi weboldalon

A regisztrációt követően plenáris ülések, majd a tudományterületek szekciókban történő előadásai következnek.

A nap zárásaként Poszterkiállítás lesz a pécsi Széchenyi téren (16.30-18.30)

Ízelítő a programból:

BIM

Dr. Zagorácz Márk Balázs | PTE MIK É81

11:15 - 11:35

BIM modell alapú algoritmus vezérelt veszélyzóna detektálás és balesetvédelmi eszköz elhelyezés

Rácz Viktor, Dr. Máder Patrik Márk/PTE MIK BIM Skill's Kutatócsoport Az előadás célja, hogy olyan, a valós munkafolyamatok során is alkalmazható szoftveres eszköz mutasson be, amely alkalmas BIM modellek felhasználásával a leesés és leejtés védelemmel érintett területek, eszközök és berendezések kezelésére. Az érintett térrészek azonosításán (pl. biztonsági sávok kijelölése) felül megvalósítja az adott pozíció és szabályendszerek alapján szükséges biztonságtechnikai objektumok (pl. korlátok, lefedések) elhelyezését a kivitelezés ütemezésével összefüggésben. Optimalizálja a felhasznált anyagmennyiségeket és a hasznos közlekedési területek arányát.

11:35 - 11:55

BIM a gyakorlatban ISO 19650 alapokon

Dr. Máder Patrik Márk, Dr. Rák Olivér, Dr. Zagorácz Márk Balázs/BIMPROVE Kft. A BIM alapú projektek elvárások szerinti teljesítése nem garantálható a megfelelően megfogalmazott követelmények és ezeket rögzítő dokumentumok nélkül. Kiemelet módon szükséges kezelni az egyes projektfázisokhoz és szereplőkhöz kötődő BIM szerződéses alapdokumentumok összetételét és a követelménykialakítási folyamatok részleteit. Ezekkel összefüggésben a szerepkörök és a számukra delegálható feladatok, valamint a projektmegvalósítás egyes fázisaihoz kapcsolódó információáramlás folyamatai és az általános módszertani munkafolyamatok alapjaiban határozzák meg az elérhető eredményeket.

11:55 - 12:15

Építészeti vizualizáció, innováció a műszaki dokumentáció nyomtatása terén

Deák Tamás/Canon Hungaria

12:15 - 12:35 - feltöltés alatt

12:35 - 12:55 - feltöltés alatt

12:55 - 13:15 - Diszkusszió, Szekcióvezető elnök összefoglalója, zárszó


Jövőbemutató homlokzatok

Dr. Füredi Balázs | PTE MIK A201

14:00 - 14:20

Különleges lemezfedések - 25 méter felett is van élet

Kardos Zoltán Pál/KÉSZ Metaltech Kft. Alba Aréna és Mol Campus tetőfedésének bemutatása szakmai, tervezési és építés szervezési oldalról. A lemezfedés alkalmazhatóságának bemutatása a két minta projekten keresztül, bemutatva a hideg és meleg tetőrétegrendek közötti különbségeket mind tervezési mind kivitelezési oldalról. Bemutatásra kerülnek a lemezfedés sajátosságai és felhasználási területei, érintve az alszerkezetet és a tetőfedés teherhordó képességét.

14:20 - 14:40

Az alumínium homlokzatgyártás dekarbonizációs lehetőségei

Dárdai-Bozsó Bernadett/WICONA A téma érinti a terület célját és fontosságát, a homlokzatok gyártási szakaszaihoz kapcsolódó dekarbonizációs lehetőségeket, megújuló energia felhasználást és hatásait, alapanyag reciklálás - CIRCAL - lehetőségét, ezen folyamatok beépíthetőségét a gyártási szakaszba.

14:40 - 15:00

JÁG - Jedlik Ányos Gimnázium 1.

Szabó Ádám, Reznicsek Zoltán/Bim.GROUP Kft. Az építészeti tervezés kihívásain keresztül bemutatásra kerül a teljesen megújult és új épületrésszel ellátott csepeli gimnázium épületegyüttese. Az előadás érinti az épülettervezés és épületburok formálásának kapcsolatát, a generál tervezői feladatokkal és megoldásokkal kapcsolatban.

15:00 - 15:20

JÁG - Jedlik Ányos Gimnázium 2.

Hegedűs Richárd, Gutléber Zsolt/Bim.GROUP Kft. Az új épületrész homlokzati és tetőburkolatainak kialakítása a parametrikus tervezés eszközrendszerével. Az előadás tartalmazza ezen szerkesztési elvek metodikáját, bemutatva a parametrikus épületburkolatok kihívásait az épületszerkezeti tervezés és építéskivitelezés területeivel összefüggésben.

15:20 - 15:40

Átszellőztetett homlokzatok, minden ami a burkolat mögött van

Várhelyi-Nagy Lilla/Fischer Hungária Bt. Az előadás kitér a biztosított saját gyártású, statikai ajánlással alátámasztott komplex háttérszerkezeti rendszerekre a falhoz való rögzítéstől a panel csatlakozásáig. A mindenki által gyakran feltett kérdést „Mennyibe kerül a homlokzat?” boncolgatja, próbál rávilágítani, mennyi mindentől függhet a válasz! Néhány példa is bemutatásra kerül hazai és nemzetközi referenciák közül.

15:40 - 16:00

Magyar építészet, nem magyarul

Reisz Ádám, Arató Levente/RAPA Architects Kortárs, egyedi, hazai sztenderdeket meghaladó épülethomlokzatok kialakítása építész tervezői szemmel, megvalósult projekteken keresztül. Az építészeti kommunikáció, a felhasznált anyagok, módszerek, technikai megoldások bemutatása és elemzése.

16:00 - 16:10 - Diszkusszió, Dr. Füredi Balázs/PTE MIK Szekcióvezető elnök összefoglalója, zárszó


Előadók:

A szakmai területen aktívan tevékenykedő szakemberek mutatják be szakterületiket.


Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-09-28, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Kiegészítése a helyszínekhez: 7624 Pécs, Boszorkány u. 2.