a Csütörtöki Iskola őszi előadássorozata

Pályázat rövid címe: a Csütörtöki Iskola őszi előadássorozata
Bírálati sorszám: 2023/285
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1 pont/alkalom
Pályázat témaköre: Terület- és településtervezés
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 2 óra
Létszám: max 50 fő
Pályázó megnevezése: Magyar Építőművészek Szövetsége
Pályázó címe / elérhetőségei:
Ötpacsirta utca 2
Telefonszám: +36-06-1328244
E-mail: titkar@meszorg.hu
Weboldal: http://www.meszorg.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Nemeskéri Klára
E-mail: titkar@meszorg.hu
Pályázat részletes tartalma:

Már több mint 10 éve indította útjára Krizsán András építész a Magyar Építőművészek Szövetsége keretében a „CSÜTÖRTÖKI ISKOLA” programsorozatot. A szakmai körökben legendássá vált „CSÜTI” helyszíne azóta is a MÉSZ székház Ybl Miklós terme.

A „CSÜTÖRTÖKI ISKOLA” nevét a rendszeres havi alkalmairól kapta, hiszen az előadások és beszélgetések csütörtökönként kerülnek megrendezésre, és a nagyszámú lelkes hallgatóság azóta is havonta bizonyítja, hogy a programsorozat mára már igazi civil akadémiává vált. Az eltelt több mint 10 év során meghívott vendég volt többek között: Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Somogyi Győző festőművész, Miklóssy Endre író-településtervező, Jankovics Marcell művelődéstörténész, Csányi Vilmos etológus, Molnár V. József néplélekrajz kutató, Hegedűs Zsuzsa szociológus, Istvánfi Gyula építész, Kopp Mária szociológus, Vida Gábor akadémikus, Csatári Bálint geográfus, Meggyesi Tamás építész, Freund Tamás agykutató, Kopátsy Sándor közgazdász, Emil Pales filozófus, László Ervin ökológus professzor és Zlinszky János biológus, Keserű Katalin művészettörténész, Földes Imre zenetörténész – hogy csak néhány nevet említsünk a rangos névsorból.

Az itt elhangzott előadások, beszélgetések nem csak lexikális tudást, többlet információkat jelentenek a hallgatók számára, hanem olyan alkalmak is, ahol a kérdező az előadókkal közösen keresi az okokat és magyarázatokat egy-egy témakörön belül. Mindenekelőtt az értelmes beszéd, az igényes közgondolkodás módszerével, hogy megismerjük kultúránk alapjait, hogy betekintsünk a tudomány legújabb témaköreibe, kutatási módszerekbe, hogy feltárjuk a társadalom problémáit, hogy megértsük a globális folyamatok tendenciáit, veszélyeit, és felhívjuk a figyelmet a környezeti károk hatásaira.

Mert ahogy Csatári Bálint MTA Regionális Kutató Központjának volt igazgatója megfogalmazta: „…beszélgetnivaló, közös szellemi kincs és rejtett dimenzió maradt bőven. S a ma oly divatos „élethosszig tartó tanuláshoz” pontosan ilyen CSÜTÖRTÖKI ISKOLÁK kellenek.” Amikor elkezdünk figyelni egymásra, és valódi párbeszédbe kerülünk egymással, amelyből egy új meg¬értés bontakozhat ki. Amikor kialakulhat a dialógusnak és a közös tudatosságnak az az élménye, ami azt sugallja, hogy közös problémáinkból van kiút.


Előadók:

2023. szeptember 28, csütörtök Kelecsényi Kristóf építész cím Építészirodák a historizmus időszakában

2023. október 27, csütörtök Sugár Péter építész cím Ornamentika és modernizmus

2023. november 16, csütörtök Vasáros Zsolt építész cím Hassan Fathy építészeteRészvétel feltétele / célcsoport: Az előadásokon való részvétel, kredit pont kiadása nélkül ingyenes, és bárki számára nyilvános. Előzetes regisztráció nem szükséges.
Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-09-28, 1088 Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 2.
  • 2023-10-27, 1088 Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 2.
  • 2023-11-16, 1088 Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 2.

Kiegészítés az időpontokhoz: Az előadások 17 órakor kezdődnek