Szakmai út Morvaországban

Pályázat rövid címe: Szakmai út Morvaországban
Bírálati sorszám: 2023/245
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 3
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 4 nap
Létszám: 40-45
Pályázó megnevezése: VAS VÁRMEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA
Pályázó címe / elérhetőségei:
THÖKÖLY U. 14.
Telefonszám: +36-30-3014149
E-mail: info@vmek.hu
Weboldal: https://vmek.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Pintér Rudolf titkár
E-mail: info@vmek.hu
Pályázat részletes tartalma:

Szakmai kirándulás Morvaországban
(4 nap/ 3 éj)
időpont: 2023. október 5- október 8. (csütörtök-vasárnap)

1.    nap:
Indulás Szombathelyről 6.00-kor. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Csehország keleti részébe, Morvaországba. Első programpontként Kromerizbe utazunk, melynek belvárosa 1998-tól a világörökség része. Itt sétálunk a Fő téren, bejárjuk az Érseki-palotát és a Virágoskert (Park Kvetna Zahrada) területét. Ezt követően folytatjuk utunkat a morva fővárosba, Brno-ba, ahol felfedezzük a város legszebb és legérdekesebb látnivalóit. Felmegyünk a várba (Hrad Spilberk), majd meglátogatjuk a Mies van der Rohe által tervezett Tugendhat villát. Látni fogjuk a gótikus Szent Jakab templomot, a Szent Péter és Pál székesegyházat, a Fő tér épületeit és a kapucinus templomot is. Aki szeretné hátborzongató túrát tehet a Szent Jakab templom alatti sírkamrákban és megtekintheti a mumifikálódott kapucinus szerzeteseket is. A városnézést követően elfoglaljuk brno-i szállásunkat a négycsillagos Hotel Continental-ban, majd este lehetőség nyílik a helyi gasztronómia megismerésére és helyi sörök kóstolására is.
2.    nap:
Reggelit követően Pernstejn városába indulunk, hogy a Morvaország egyik büszkeségeként és az amerikai filmesek kedvelt forgatási helyszíneként álló, roppant falaival gyönyörűen fennmaradt gótikus lovagvárat járjuk be. Ezt követően Telčbe folytatjuk utunkat. A város mai képe a 16. században alakult ki, így ma is sok-sok gótikus és reneszánsz épülettel kápráztat el minket. Egykori városfalának darabjai városszerte megtalálhatók. Az óváros szinte túl tökéletes ahhoz, hogy igaz legyen. A történelmi városközpont 1992 óta a világörökség része. A kimerítő városnézés után egy igazi különlegesség megismerésére indulunk. A Porta Coeli ciszterci apátság ugyanis az egyetlen működő ciszterci kolostor a Cseh Köztársaságban. Az 1233-ban alapított kolostor épületegyüttese már önmagában is nagyszerű látnivaló, ám a kolostor területén 1942-ig sört főztek. Ezt a hagyományt néhány évvel ezelőtt újjáélesztették, így csodás környezetben finom söröket is kóstolhatunk egy üzemlátogatással egybekötve. A sörkóstolót követően visszautazunk Brno-ba.
3.    nap:
Reggeli után a barlangjairól és szakadékairól híres morva karsztvidékre utazunk. Ezek közül mi a leghíresebbet, a Punkva-barlangot járjuk be, amelynek bejárata egy völgyből nyílik. Már a barlang megközelítése is kalandos: lanovkával ereszkedünk le a völgybe. A vezetett túra két részből áll, az első, ún. száraz szektor 810 m hosszú, a másodikat, egy 440 m hosszú szakaszt pedig egy földalatti patakon, elektromos hajtású csónakokban tesszük meg. Végig sétálva a barlangon, a Macocha-szakadék aljáról nézhetünk fel közel 140 méter mélységből, az óriási lyuk alján egy 49 m mély tó csillog. Visszatérve a csónakokhoz, pár perc alatt kicsorgunk a barlang kijáratához. A felvonóval visszautazunk autóbuszunkhoz, majd folytatjuk utunkat Bouzovba. A romantikus várkastély ma is kifogástalan állapotban várja látogatóit. Filmforgatások híres helyszíne volt az épület, amely Csehország egyik leglátogatottabb erődítményeként turisták százezreit vonzza évről-évre. Végül Olmützbe érkezünk, s teszünk egy sétát a belvárosban. Olmütz a fallal körülvett, nagy kiterjedésű óvárosával Csehország legszebb városai között van, s az utcák a templomokon kívül gyönyörű tereket, barokk szobrokat és szökőkutakat is rejtegetnek. A városnézést követően visszatérünk Brno-ba.
4.    nap:
A reggelit követő Brno-i búcsúséta után két meseszép kastély felfedezésére indulunk. A napot a barokk stílusú Valticei kastély megtekintésével kezdjük, amely a Lichtenstein család 17. századi rezidenciája volt. A kastély meglátogatása után folytatjuk utunkat a romantikus stílusban épült Lednicei kastély felé. A kastélylátogatás után megmászhatjuk a kastély parkjában található 60 m magas minaretet, ahol gyönyörű kilátás kárpótol a fáradozásért. A hatalmas park területét önállóan bejárva pihenhetünk az árnyas padokon, közben megkóstolva a különleges cseh ízeket, söröket és fagylaltot. Ezután hazautazunk. Várható érkezés Szombathelyre az esti órákban.

Előadók:

Idegenvezető

Takács András elnök


Részvétel feltétele / célcsoport: Építész kamarai tagok és nyilvántartottak Nem kamarai tagok
Díjmentes / Kedvezményes: Önköltséges

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: 110.000.-Ft/fő
Kapcsolódó korábbi pályázat bírálati sorszáma: 2021/155
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-10-05, Morvaország-több helyszín

Kiegészítés az időpontokhoz: 2023.10.05-10.08-ig 4 nap
Kiegészítése a helyszínekhez: Részletes program szerint