SMÉK Veszprémi szakmai nap 2023. szeptember 22.

Pályázat rövid címe: SMÉK Veszprémi szakmai nap 2023. szeptember 22.
Bírálati sorszám: 2023/214
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 2
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 1 nap
Létszám: Kb. 40-55 fő
Pályázó megnevezése: Somogyi Építészek Kamarája
Pályázó címe / elérhetőségei:
Teleki u. 22.
Telefonszám: +06-82-414419
E-mail: titkarsag@smek.hu
Weboldal: http://www.smek.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Hideg Gyöngyi titkár
E-mail: titkarsag@smek.hu
Regisztrációs link: http:/www.smek.hu
Pályázat részletes tartalma:

• 07.00 Regisztráció, Indulás Kaposvárról (OBI parkoló) Siófokon át Veszprémbe

• 09.00 Érkezés Veszprémbe a Ruttner házhoz. (tervező: Madarassy Rita)

A Ruttner-ház a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával újul meg. Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja: új funkciókkal éled fel Veszprém egykori kereskedelmi fő utcáján a város egy újabb értékes történelmi épülete. A hányatott sorsú, de országos védettségű műemlék Ruttner-ház – az egykor sikeres vas- és fűszerkereskedés – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kezdetére újul meg. A Jókai utca egyik legpatinásabb épülete. Bemutatja: Lamos Péter, építész, a Veszprém2030 Kft. ügyvezetője

• 10:30 Foton Audiovizuális Központ (tervező: Szilvási Attila, Nóbik Orsolya)

A Vár utca 17. régóta üresen álló épülete, udvara, a Tűztorony és a gyilokjáró egy egységes, többfunkciós új közösségi és kulturális térként nyílik meg 2023 nyarán.

Előadóterem, kávézó, kiállítótér, megújuló függőkert - különféle közösségi programok, koncertek, beszélgetések, vetítések, workshopok, könyvbemutatók vagy épp közönségtalálkozók szervezésére alkalmas terek létesülnek, újulnak meg. Az épület pincéjében pedig a f|x|r galéria és médialabor, a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye kap helyet. Ezen túl egy mobil szabadtéri színpad és nézőtér is létesül a Tűztorony udvarán, ahol jó időben, a szabad ég alatt élvezhetünk szabadtéri színházi előadásokat, zenés esteket.

A FOTON-ban találkozhatunk majd médiaművészeti és filmvetítésekkel, művész-és közönségtalálkozókkal, film-és médiaworkshopokkal amatőröknek (a középiskolásoknak és egyetemistáknak, mint kiemelt célcsoportnak) és szakmabelieknek egyaránt. A FOTON reményeink szerint számos veszprémi és akár országos intézmény vonatkoztatási pontjává válik majd – a kreatív szakemberek egy régiós találkozási pontjává.

Az átalakítással tehát egy olyan multifunkcionális művészeti és kulturális központ jö létre, ahol a különböző művészeti ágazatok – film, zene, képzőművészet, színház, irodalom stb. – a kulturális programok széles skáláján mutatkozhatnak be.

• 12:00 ebéd a Malomkert sörház Étteremben, mely a vár tövében található

• 13:00 Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, volt gyermekkórház épületei (tervező: Anthony Gall)

Május 12-én megnyitotta kapuit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programév legnagyobb kulturális fejlesztése. Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ átadásával Veszprém egy újabb kulturális-művészeti központtal gazdagodik: otthonra találnak azok a veszprémi tánc és más mozgásformákat űző emberek és csoportok, amelyek eddig folyamatosan helyhiánnyal küszködve dolgoztak. A 11,2 milliárd forintos beruházás az EKF kulturális infrastrukturális fejlesztések koncepcióját is méltón fejezi ki: egy, a város közepén csaknem két és fél évtizede üresen és romosan álló épület, a mindenki által ismert egykori Heim Pál gyermekkórház újult meg és kapott olyan új funkciókat, amelyek évtizedek múlva is hozzájárulnak a város és régió kulturális igényeinek kielégítéséhez.

• 15:00 Gyárkert KultúrPark, volt Balaton Bútorgyár egykori épülete (tervező: Boross Zsombor)

A Gyárkert KultúrPark Veszprém pop-up rendezvényhelyszíne, mely számos magyar és külföldi előadó koncertjével várja az idelátogatókat. Napközben kapui nyitva állnak, ilyenkor közparkként szabadon látogatható, a gyermekek számára a park területén található játszótér remek szórakozást nyújthat. A Gyárkert az együvé tartozás és a közös emlékek megélésének helyszíne.

Az 5000 fő befogadására képes rendezvényhelyszín 2 hektáros körbekerített területen várja a veszprémieket és a városba látogatókat. A vendégek a gasztronómia helyi szereplőivel találkozhatnak a Gyárkertben, mivel tucatnyi veszprémi vendéglátóhely települ ki egy-egy rendezvény alkalmával.

A Gyárkert KultúrPark területén található a Közösségek Kertje. A növényládákból felépített installáció a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban részt vevő 116 település összefogásának állít emléket. A településeket a növényládákban elhelyezett facsemeték szimbolizálják. A Közösségek Kertje mindenki számára megközelíthető művészeti alkotás, azonban a facsemeték négy év eltelte után a növényládákkal együtt a hozzájuk tartozó településre kerülnek. Ezzel állítanak emléket a 2023-as összefogásnak.

Az egykori Balaton Bútorgyár területén a Gyárkert KultúrParknak két bejárata van. A főbejárat a Balaton Pláza felől közelíthető meg, a második bejárat pedig a veszprémi autóbusz-állomás mellett található (a Jutasi úton). Külön akadálymentesített bejárat a főbejáratnál kapott helyet.

• 17:00 Hazautazás autóbusszal

• 19:00 Érkezés Kaposvárra.Pályázathoz csatolt dokumentum: veszprmi_fotk_egyben.pdf (letöltés / megtekintés)
Előadók:

Lamos Péter, építész, a Veszprém2030 Kft. ügyvezetője


Részvétel feltétele / célcsoport: SMÉK szakmagyakorlók
Díjmentes / Kedvezményes: MÉK tagoknak 50% kedvezmény

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: kb. 4-5000.-Ft.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-09-22, Veszprém