Oltári Múlt szakmai kirándulások, Csehimindszent, Zalaegerszeg, Sümeg

Pályázat rövid címe: Oltári Múlt szakmai kirándulások, Csehimindszent, Zalaegerszeg, Sümeg
Bírálati sorszám: 2023/192
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 2
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 8 óra
Létszám: max 50 fő
Pályázó megnevezése: Magyar Építőművészek Szövetsége
Pályázó címe / elérhetőségei:
Ötpacsirta utca 2
Telefonszám: +36-06-1328244
E-mail: titkar@meszorg.hu
Weboldal: http://www.meszorg.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
E-mail: szakmaiut@oltarimult.hu
Pályázat részletes tartalma:

A Magyar Építőművészek Szövetségének felhívása

„Oltári Múlt”

szakmai tanulmányúton való részvételre

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a MUT Örökséggazdálkodási Tagozata 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakért az építészkamara 2 kreditpontot biztosít.

A következő tanulmányút időpontja: 2023. július 08. szombat

Programja: Csehimindszent, Zalaegerszeg (Mindszentyneum), Sümeg (Ferences templom)

Indulás Budapestről 8:00 órakor, gyülekező 7:30-tól (BAH csomópont, OMV benzinkút oldalában lévő kikanyarodó sáv)

Visszaérkezés Budapestre: 19:30 és 20:00 óra között.

Csehimindszent: Mindszenty József 1942-ben a szülőfalujáról választott magának a német hangzású Pehm helyett magyar vezetéknevet – a nyilas-náci propaganda elleni kiállásként. Az ő kedves falujában megnézzük a gyönyörűen felújított Mindenszentek-templomot és benne a régi-új magyar szentek emlékeit, szülőházában a Mindszenty-Pehm család rekvizitumait, ahol Fukszberger Imre Csehimindszent polgármestere fogad bennünket, aki anyagi ágon Mindszenty bíboros rokona.

Zalaegerszeg: Magyarország legújabb muzeális intézménye 2022. október 23-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A Mindszentyneum a város legjelentősebb plébánosáról, a világszerte szabadsághősként ismertté lett Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsekről kapta a nevét, az ő életútját mutatja be a ház I. emeleti nagyívű kiállítása, melynek felfedezésében a tárlat kurátora segít bennünket. Kovács Gergely a bíboros szentté avatási ügyének (és több más hasonló magyar eljárásnak) is a felelőse, a plébániatemplom oltárait és freskóit (Johann Ignaz Cimbal) liturgikus, szenttiszteleti és ikonográfiai szempontból hozza közelebb hozzánk.

Sümeg: A sümegi plébániatemplomban az egerszegi freskók méltó párját, Franz Anton Maulbertsch káprázatos alkotásait fedezzük fel hasonló nézőpontból, a ferences kegytemplom rokokó oltáraihoz is a szentek és a népi vallásosság felől közelítünk majd. Sümegre Mindszenty gyermekkorában sokszor elzarándokolt, a szomszédos püspöki palotát veszprémi püspökként 1944-45-ben – amikor szabadlábon volt – még eredeti funkciójában és állapotában használhatta.

Utasaink felszálláskor audio guide készüléket kapnak, hogy az előadások közben zavartalanul nézelődhessenek.

Részvételi díj: 16.000,- Ft / fő

Regisztráció: szakmaiut@oltarimult.hu

Információ: +36 20 312 5925

További információ: https://oltarimult.hu/


Előadók:

Szakmai vezetőnk: Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Mindszenty Alapítvány vezetője, a zalaegerszegi Mindszenty-kiállítás kurátora, és Balogh Csaba okleveles építésztervező szakmérnök, ICOMOS és MÉD díjas építész, a zalaegerszegi Mindszentyneum felelős tervezője.


Díjmentes / Kedvezményes: Önköltséges

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: A szakmai kirándulás részvételi díja: 16.000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás teljes költségét, a busz bérlését, a szakértői díjakat, esetenként a belépőt, a templomi adományokat és az audio guide készülék bérlését.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-07-08, Csehimindszent
  • 2023-07-08, Zalaegerszeg
  • 2023-07-08, Sümeg

Kiegészítés az időpontokhoz: Részvételi díj: 16.000,- Ft / fő Regisztráció: szakmaiut@oltarimult.hu Információ: +36 20 312 5925
Kiegészítése a helyszínekhez: Csehimindszent: Mindszenty József 1942-ben a szülőfalujáról választott magának a német hangzású Pehm helyett magyar vezetéknevet – a nyilas-náci propaganda elleni kiállásként. Az ő kedves falujában megnézzük a gyönyörűen felújított Mindenszentek-templomot és benne a régi-új magyar szentek emlékeit, szülőházában a Mindszenty-Pehm család rekvizitumait, ahol Fukszberger Imre Csehimindszent polgármestere fogad bennünket, aki anyagi ágon Mindszenty bíboros rokona. Zalaegerszeg: Magyarország legújabb muzeális intézménye 2022. október 23-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A Mindszentyneum a város legjelentősebb plébánosáról, a világszerte szabadsághősként ismertté lett Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsekről kapta a nevét, az ő életútját mutatja be a ház I. emeleti nagyívű kiállítása, melynek felfedezésében a tárlat kurátora segít bennünket. Kovács Gergely a bíboros szentté avatási ügyének (és több más hasonló magyar eljárásnak) is a felelőse, a plébániatemplom oltárait és freskóit (Johann Ignaz Cimbal) liturgikus, szenttiszteleti és ikonográfiai szempontból hozza közelebb hozzánk. Sümeg: A sümegi plébániatemplomban az egerszegi freskók méltó párját, Franz Anton Maulbertsch káprázatos alkotásait fedezzük fel hasonló nézőpontból, a ferences kegytemplom rokokó oltáraihoz is a szentek és a népi vallásosság felől közelítünk majd. Sümegre Mindszenty gyermekkorában sokszor elzarándokolt, a szomszédos püspöki palotát veszprémi püspökként 1944-45-ben – amikor szabadlábon volt – még eredeti funkciójában és állapotában használhatta.