Oltári Múlt szakmai kirándulások, Hizsnyó, Gecefalva és Martonháza

Pályázat rövid címe: Oltári Múlt szakmai kirándulások, Hizsnyó, Gecefalva és Martonháza
Bírálati sorszám: 2023/104
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 2
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 8 óra
Létszám: max 50 fő
Pályázó megnevezése: Magyar Építőművészek Szövetsége
Pályázó címe / elérhetőségei:
1088, Budapest, Ötpacsirta utca 2
Telefonszám: +36-06-13282444
E-mail: titkar@meszorg.hu
Weboldal: http://www.meszorg.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
E-mail: szakmaiut@oltarimult.hu
Pályázat részletes tartalma:

Folytatódnak a MÉSZ és a Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata által közös szervezett szakmai buszos kirándulások. 

2023. május 13-án, szombaton Hizsnyó, Gecefalva és Martonháza különleges templomainak megismerése invitáljuk az érdeklődőket.

Regisztrálni a szakmaiut@oltarimult.hu e-mail címen lehet.

Információ: +36 20 312 5925

Program:

8:00 Indulás Budapestről

Gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)

Hizsnyó: Gömör megye egyik legmeghatározóbb és legimpozánsabb középkori templomépülete Jolsvától nem messze, Hizsnyó településen található. Az egyhajós, négyzet alaprajzú szentéllyel ellátott, sekrestyével bővített templom a 13. század második felében épült. Később, a 18. században a templomépület mellé egy különálló fa harangtorony is épült, valamint a kő erődítésbe építve egy egyszintes, korábban egyházi iskolaként funkcionáló épület is helyet kapott. A templom szentélye keresztboltozattal fedett, a hajó festett famennyezetet kapott. A keleti oldal kiemelt helyén, a keskeny gótikus ablak fölött látható a templom névadó jelenete az Angyali üdvözlet ábrázolása. 

Gecefalva: Az eredetileg Szent Bertalan tiszteletére felszentelt templom a 14. század első felében épült. Egyhajós templom, poligonális szentélyzáródással, melyhez az északi oldalon egy kisméretű sekrestye csatlakozik. A templom hajóját egy domináns diadalív választja el a szentélytől, melynek falán egy csodálatos falképgaléria tárul a szemünk elé, egy teljes Krisztológiai ciklussal, az Egyházatyák, Apostolok, Próféták, Szentek és Angyalok impozáns alakjaival. A hajóban lévő szondák máig feltáratlan falképekről árulkodnak. A gecelfalvi freskók a 14. század második harmadára datálhatóak és az egyik legépebben megmaradt teljes falképciklus Gömör vidékén.

Martonháza: Az eredetileg Szent Miklós tiszteletére felszentelt templom az egyik legrégebbi és legkülönlegesebb gömöri templomok körébe tartozik. A jelenleg is látható eredetileg egyhajós, poligonális szentélyzáródású, északi sekrestyével ellátott gótikus templom minden bizonnyal egy korábbi, román kori templom helyére épült (sokáig azt hitték, a ma is látható templomtorony román eredetű, ám a kutatások kiderítették, hogy a gótikus korból származik, a rajta látható kettős román ablakok vagy “bifóriumok” valószínűleg másodlagosan felhasználtak – egy egykori románkori épületből származhatnak). A templom a 14. század második felében kaphatta egyedülálló freskódíszítését, mely különleges narratív ábrázolásaival tűnik ki a környék falképei közül

Visszaérkezés Budapestre: 18:00 és 19:00 óra között

Előadók:

dr. Prokopp Mária professor emeritus művészettörténész


Díjmentes / Kedvezményes: Önköltséges

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: A szakmai kirándulás részvételi díja: 15.000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás teljes költségét, a busz bérlését, a szakértői díjakat, esetenként a belépőt, a templomi adományokat és az audio guide készülék bérlését.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-05-13, Hizsnyó, Gecefalva és Martonháza (Szlovákia)

Kiegészítés az időpontokhoz: 8:00 Indulás Budapestről Gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)