Hartamann Gergely - Salgótarján ismeretlen tájain

Pályázat rövid címe: Hartamann Gergely - Salgótarján ismeretlen tájain
Bírálati sorszám: 2023/111
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1
Pályázat témaköre: Személyes fejlődést szolgáló témakörök
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 2 óra
Létszám: min. 5- max. 50 fő
Pályázó megnevezése: Magyar Építőművészek Szövetsége
Pályázó címe / elérhetőségei:
1088, Budapest, Ötpacsirta utca 2
Telefonszám: +36-06-13282444
E-mail: titkar@meszorg.hu
Weboldal: http://www.meszorg.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Regisztrációs link: https://forms.gle/SrFQE6VRamVrb33s8
Pályázat részletes tartalma:

2023. március 24-én, rendhagyó módon pénteken, 17:00 órakor a MÉSZ Székház Ybl termében Hartmann Gergely építész "Salgótarján ismeretlen tájain" címmel tart előadást a MÉSZ Csütörtöki Iskolájában.

Salgótarján megkülönböztetett helyet foglal el a hazai és közép-európai építészettörténetben. Az új város fejlődése a háború utáni évektől egészen a rendszerváltásig folytonos, és mint ilyen, 1945–1990 közötti építészettörténetünk egyfajta sűrűsödése, esszenciája. Az építészek és a téma iránt érdeklődők ismerik a főtér ikonikus épületeit, a Karancs Szállót, a Művelődési házat vagy a Pécskő Áruházat. De mi van a Főtéren kívül? Mit találunk, ha kimerészkedünk Salgótarján Y alakú völgyének száraiban, a külsőbb részekbe? A Lakóterv nagynevű tervezői (Magyar Géza, Finta József stb.) mellett milyen építészeti értékeket alkottak a helyi tervezővállalat, a Nógrádterv alkalmazottai? Milyen tervek, elképzelések születtek, amelyek megvalósítására még a Kádár-korszak presztízs-beruházása esetében sem jutott erőforrás? A megvalósult építészeti utópiához hogyan tudott a lakosság alkalmazkodni? Hogyan próbált az újonnan felhúzott, városnyi méretű épületegyüttes valóban élő várossá válni?

A 2022 őszén megjelent Salgótarján modern építészete 1945–1990 című építészeti kalauz a kulcsemlékek bemutatása mellett a fenti kérdésekre is keresi a választ. A hiánypótló kiadás apropóján Salgótarján kevéssé ismert tájait is bejárhatjuk Hartmann Gergely előadásának keretében.

Előadók:

Hartmann Gergely  építész


Részvétel feltétele / célcsoport: 17:00
Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes a regisztrációt követően

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: Az előadáson való részvétel előzetes regisztráció és kreditigazolás kiadása nélkül ingyenes.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-03-24, 1088 Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 2.