Váci keresztek című könyv bemutatója

Pályázat rövid címe: Váci keresztek című könyv bemutatója
Bírálati sorszám: 2023/50
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1
Pályázat témaköre: Örökségvédelem
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 3 óra
Létszám: 10
Pályázó megnevezése: Magyar Építész Kamara
Pályázó címe / elérhetőségei:
1088
Telefonszám: 13182944
E-mail: der.andrea@mek.hu
Weboldal: http://www.mek.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
Dér Andrea
E-mail: mek@mek.hu
Pályázat részletes tartalma:

VÁCI KERESZTEK című könyv bemutatója

2021 tavaszán Vác Város Önkormányzata kiadásában megjelent a Váci keresztek című kiadvány, amely a város területén álló útmenti keresztekkel foglalkozik, megjelenésüket, történetüket, a helyiek életében betöltött szerepüket dokumentálja.
A könyv terve már egy évtizeddel korábban megfogalmazódott, amikor a helyi védett emlékek részletesebb dokumentálását, értékvédelmét célozták meg az ötletgazdák. Egy sorozat első darabjaként gondoltak erre a kiadványra, melynek megvalósításában a város és az egyházmegye működött együtt, és egy pályázat révén a Magyar Építész Kamara is támogatta.  
A kötet szerkesztői feladatait Szabó Andrea és Zomborka Márta, a képszerkesztést Szalay Ákos végezte. A könyv lektora dr. Varga Lajos segédpüspök volt. A kiadvány megjelenítésének tervét Dömény Csaba és Misik Nagy Rita készítette el, a nyomdai előkészítés az Anaglif Bt., a nyomtatás pedig a Multiszolg Bt. munkája.
A kiadvány tartalma:
A könyv egy bevezető tanulmánnyal indul, Szakrális kisemlékek címmel Barna Gábor professzor foglalta össze e szakterület lényegi ismereteit. A szerző ebben a közegben helyezi el az útmenti kereszteket, mutatja be történeti és néprajzi jelentőségüket.
A váci keresztek katalógusa című fő fejezet 32 váci kisemlék ismertetését nyújtja. Szerepel közöttük kereszt és feszület, útmenti- és emlékkereszt egyaránt. Pontosan méretezett felmérési rajz, egységes szerkezetbe rendezett adatsor és meghatározás mellett sok ábrázolás, s a kereszt történetének szöveges összefoglalója mutatja be mindegyiküket. Ezt a katalógust, és a következő, a változásokra rámutató Idők és keresztek című összefoglalót a szerkesztésen is dolgozó Szabó Andrea – Zomborka Márta szerzőpáros készítette.
Egyik különlegessége a kiadványnak Illyés Zsuzsanna tájépítész feldolgozása, amely a keresztek elhelyezkedéséről és környezetük kialakításának kérdéseiről szól Kereszthelyek, terek, tájak címmel.
Szalay Ákos 30 év a keresztekkel című összefoglalója – amint az címéből is kiderül – ismerteti a szerző témához kapcsolódó tevékenységét.
A kötetet egy Függelék zárja, amely érzékelteti a kutató- és dokumentáló folyamat sokszínűségét, az idők során bekövetkezett változásokat, eredményeket és a veszteségeket is. Megjelennek egyes forrástípusok, újabban fellelt vagy felhasznált dokumentumok. Képek adnak betekintést a munkamódszertanba, értékvédelmi folyamatokba, találkozunk megrongált, eltűnt, megtalált és megújult keresztekkel.
A könyv belső borítója térképpel segíti azokat, akik szeretnék közelebbről megismerni a váci kereszteket. A térképen látható méretarányos rajzokat – mint másutt is a kötet rajzait – Szabó Andrea készítette.
A könyv megvalósításához sokan adták tudásukat, energiájukat. 15-en, főként építészek dolgoztak a keresztek felmérésén és az adatok digitális rögzítésén. A könyvben felhasznált képek több tucat fotóstól származnak, és meghatározásokkal segítette a munkát – mint a kőanyag vizsgálata, a keresztek helyének pontos meghatározása – három közreműködő. További két tucat segítő különféle módokon – adatközléssel, fordítással, kutatással, szakvéleménnyel – járult hozzá az eredményekhez.Pályázathoz csatolt dokumentum: vci_keresztek_katalgus.pdf (letöltés / megtekintés)
Előadók:

Turi Attila - köszöntő
Prof. Em. Dr. Barna Gábor: Mit kell tudni az útmenti keresztekről?
Szabó Andrea építész – Zomborka Márta muzeológus: Hogyan valósult meg a Váci keresztek című könyv – célok, elvek, együttműködések


Részvétel feltétele / célcsoport: szakmagyakorlók
Díjmentes / Kedvezményes: MÉK tagoknak díjmentes

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: ingyenes
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-02-15, Magyar Művészeti Akadémia