Oltári Múlt 5. Felvidéki gótikus templomok, Zsip, Süvete és Kövi

Pályázat rövid címe: Oltári Múlt 5. Felvidéki gótikus templomok, Zsip, Süvete és Kövi
Bírálati sorszám: 2023/33
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 2
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 8 óra
Létszám: max 50 fő
Pályázó megnevezése: Magyar Építőművészek Szövetsége
Pályázó címe / elérhetőségei:
1088, Budapest, Ötpacsirta utca 2
Telefonszám: +36-06-13282444
E-mail: titkar@meszorg.hu
Weboldal: http://www.meszorg.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
E-mail: szakmaiut@oltarimult.hu
Pályázat részletes tartalma:

Folytatódnak a MÉSZ és a Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata által közös szervezett szakmai buszos kirándulások. A tavaly novemberi és decemberi kirándulások nagy sikerére való tekintettel a felvidéki Gömör megyei Gótikus Út további templomait és egyedülálló gótikus falfestményeit fogjuk felkeresni 2023 februárjában és márciusában is.

2023. március 18-án, szombaton Zsip, Süvete és Kövi különleges templomainak megismerése invitáljuk az érdeklődőket.

Regisztrálni a szakmaiut@oltarimult.hu e-mail címen lehet.

Információ: +36 20 312 5925

Program:

8:00 Indulás Budapestről

Gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)

Zsíp: 13. századi temploma egy korábbi későromán objektum helyére épült, amiről archaikus, szabálytalan sokszög alaprajzú szentélye és egy szokatlan helyen, a templomhajó keleti falán lévő ablakrés tanúskodik. A román stílust képviselik a szentély ablakrései és a félkörívű diadalív. Gótikus elem az eredeti sokszögletű szentélyzáródás. Déli falában félkör alakú fülke van. A későgótikus időszakból származik a hajón kívül a templom déli kapuja, bejárata. 

Süvete: Antióchiai Szent Margit tiszteletére felszentelt 13. század közepén emelt tégla rotunda. A település közelében található a kör alaprajzú, 11 méter átmérőjű templomot Közép Európa legnagyobb rotundájaként tartjuk számon. Az utóbbi években a rotunda fokozatosan visszanyerte eredeti, román kori formáját és lassan megszabadult a későbbi átépítésektől és hozzáépítésektől. A barokk kori vakolat eltávolítása után a homlokzat tetőzet alatti félkörívekhez csatlakozó pillérei is előkerültek, valamint rekonstruálták az eredeti román ablaknyílásokat is.

Kövi: Az eredetileg Szent László tiszteletére felszentelt, 13. század közepén minden bizonnyal egy korábbi, román kori templom alapjaira épült templom egy kisebb emelkedőn áll a település központjában. Egy egyhajós templomépület félköríves szentéllyel, toronnyal és a szentély északi oldalán sekrestyével. A templom falképei a 14. század második felére és a 15. század első felére datálhatóak. Az egyik legkiemelkedőbb motívum Szent Anna harmadmagával (Mettercia) ábrázolása.

Visszaérkezés Budapestre: 18:00 és 19:00 óra között

Előadók:

dr. Prokopp Mária professor emeritus művészettörténész


Díjmentes / Kedvezményes: Önköltséges

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: A szakmai kirándulás részvételi díja: 15.000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás teljes költségét, a busz bérlését, a szakértői díjakat, esetenként a belépőt, a templomi adományokat és az audio guide készülék bérlését.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-03-18, Zsip, Süvete és Kövi (Szlovákia)

Kiegészítés az időpontokhoz: 8:00 Indulás Budapestről Gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)