Oltári Múlt 4. Felvidéki gótikus templomok, Hárskút, Henckó és Torna

Pályázat rövid címe: Oltári Múlt 4. Felvidéki gótikus templomok, Hárskút, Henckó és Torna
Bírálati sorszám: 2023/23
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 2
Pályázat témaköre: Épületlátogatás, szervezett kirándulás
Pályázat jellege: személyes részvételhez kötött
Időtartam: 8 óra
Létszám: max 50 fő
Pályázó megnevezése: Magyar Építőművészek Szövetsége
Pályázó címe / elérhetőségei:
1088, Budapest, Ötpacsirta utca 2
Telefonszám: +36-06-13282444
E-mail: titkar@meszorg.hu
Weboldal: http://www.meszorg.hu
Kapcsolattartó / Jelentkezés:
E-mail: szakmaiut@oltarimult.hu
Pályázat részletes tartalma:

Folytatódnak a MÉSZ és a Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata által közös szervezett szakmai buszos kirándulások. A tavaly novemberi és decemberi kirándulások nagy sikerére való tekintettel a felvidéki Gömör megyei Gótikus Út további templomait és egyedülálló gótikus falfestményeit fogjuk felkeresni 2023 februárjában és márciusában is.

2023. február 25-én, szombaton Hárskút, Henckó és Torna különleges templomainak megismerése invitáljuk az érdeklődőket.

Program:

8:00 Indulás Budapestről

Gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)

Hárskút:

Keresztelő Szent János templom. IV. Béla király 1243-as oklevele említ egy kolostort, amelynek helye a határleírás elemzése alapján éppen a mai Hárskút határában volt.

A templom egyhajós építésű, sokszögletű szentélyzáródással, hozzáépített sekrestyével és elé épített toronnyal. A szentély, a sekrestyéhez hasonlóan a 15. század elejére datálható. A szentélyt és a hajó hosszanti szakaszát elválasztó diadalív sarokpárkányos. A templombelsőben, a sekrestye bejárata fölött, a mennyezet éle alatt Krisztus születését ábrázoló, 15 századi gótikus falfestmények láthatóak.

Henckó:

Mindenszentek temploma. A templom a 13. század második felében épült és eredetileg Hermanháza településhez tartozott. Az épület egy kisebb, fallal körülvett magaslaton helyezkedik el, az északi oldalán egy különálló harangtorony látható, amely féltetős szerkezettel kapcsolódik a templomépülethez. A körítőfal műemléki felújítása jelenleg is zajlik. A hajó északi falán látható falképek minden bizonnyal a 14-15. században készülhettek.

Torna:

Nagyboldogasszony plébániatemplom. Az első írásos adatok a templomról 1274-ből származnak, de az eredeti templom a 12. században épülhetett. Akkor és a középkorban végig Szent Egyed tiszteletére volt felszentelve, később változtatták meg a templom titulusát Nagyboldogasszonyra. Az eredeti román templom négyzetes szentélyét elbontották és helyére épült a sokszög záródású gótikus szentély. Az utolsó Tornai 1406-ban elhunyt, sírköve megtalálható a templomban. 1420-körül a teljes szentélyt az akkori kegyúr, Ezdegei Bessenyő Pál megbízásából freskókkal látták el.

Visszaérkezés Budapestre: 18:00 és 19:00 óra között

Előadók:

dr. Prokopp Mária professor emeritus művészettörténész


Díjmentes / Kedvezményes: Önköltséges

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: A szakmai kirándulás részvételi díja: 15.000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás teljes költségét, a busz bérlését, a szakértői díjakat, esetenként a belépőt, a templomi adományokat és az audio guide készülék bérlését.
Időpontok (dátumok) és helyszínek:
  • 2023-02-25, Hárskút, Henckó és Torna (Szlovákia)

Kiegészítés az időpontokhoz: 8:00 Indulás Budapestről Gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)