Az Országos Könyvtári Napon keretében, a Méliusz Központ a 200 éve született Ybl Miklós előtt tiszteleg, amikor a zenei könyvtári részleg Ybl nagy zenei alkotásának, a budapesti Operaháznak az ismertetését vállalja.

Pályázat rövid címe: Az Országos Könyvtári Napon keretében, a Méliusz Központ a 200 éve született Ybl Miklós előtt tiszteleg, amikor a zenei könyvtári részleg Ybl nagy zenei alkotásának, a budapesti Operaháznak az ismertetését vállalja.
Bírálati sorszám: 2014/220
Pályázat státusza: jóváhagyott
Pontérték: 1 pont
Pályázat témaköre: 1. Építészeti tervezés, építészet-elmélet
1.6 Építészetelmélet, kortárs építészet elmélete •••
Pályázat jellege: Előadás
Időtartam: 2014. október 15., szerda (16:30-tól 19:30-ig)
Létszám: Korlátlan
Pályázó megnevezése: Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara
Pályázó címe / elérhetőségei:
4028 Debrecen, Sarló utca 3.szám, Fszt.
Telefonszám: 52/349-075
E-mail: hbmepkam@net-portal.hu
Weboldal: hbmek.hu
Pályázat részletes tartalma:
Az Országos Könyvtári Napon keretében, a Méliusz Központ a 200 éve született Ybl Miklós előtt tiszteleg, amikor a zenei könyvtári részleg Ybl nagy zenei alkotásának, a budapesti Operaháznak az ismertetését vállalja. Az előadás két vezérfonalon fut. Az építészet megfagyott zene jól ismert, de kissé félreértett meghatározásából kiindulva először azt elemzi, milyen kapcsolat, azonosság, összefüggés teremthető a két műfaj között, hogy felfedezhessük, mennyiben zene maga az Operaház? A másik fonal a neoreneszánsz, amely nyíltan vállalt stílusa az épületnek. Hogyan lett korjellemző, divat ez a stílus, amely ráadásul kizárólagosan és mindent elborítóan az antik görög hitvilágot hordozza belsejében. Mit jelentett a 19. század magyar építészetének egyik csúcsteljesítménye akkor, és mit jelent nekünk ma? Hogyan viszonyul a magyar kultúrához egy idegen nyelvű előadás? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Előadók:
Rácz Zoltán - építész

Részvétel feltétele / célcsoport: Építészek, építészet iránt érdeklődők.
Díjmentes / Kedvezményes: Díjmentes

A továbbképzés ára alkalmanként a résztvevőknek: -
További információk (időpontokról, helyszínekről):
2014-10-15 Méliusz Központi Könyvtára Bem tér (4028 Debrecen) -